Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το Μεγαλύτερο Έργο Κυματικής Ενέργειας του Κόσμου στις Γαλλικές Ακτές

Το Μεγαλύτερο Έργο Κυματικής Ενέργειας του Κόσμου στις Γαλλικές Ακτές

Η μεγαλύτερη μονάδα κυματικής ενέργειας παγκοσμίως κατασκευάζεται αυτόν τον καιρό ανοικτά των ακτών της Paimpol-Bréhat στη Βρετάνη της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα έργο της ιρλανδικής OpenHydro, εταιρείας εξειδικευμένης σε τεχνολογίες κυματικής ενέργειας, καθώς και της γαλλικής EDF .
Το έργο θα περιλαμβάνει στην τελική μορφή του τέσσερις υποθαλάσσιες γεννήτριες 2MW από την OpenHydro. Οι γεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί σε βάθος 35 μέτρων, φτάνουν τα 22 μέτρα ύψος και τους 850 τόνους σε βάρος.
Μετά από την ολοκλήρωσή του το 2012, το κυματικό αυτό έργο θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μέχρι και 4.000 σπίτια. Η γαλλική συνεργαζόμενη εταιρεία, ΕDF, σχεδίασε το έργο το 2004 και ξεκίνησε τις εργασίες υλοποίησης το 2008. Το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ .
Σημειώνεται επίσης ότι η OpenHydro έχει αναλάβει έργα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σκωτία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυματική ενέργεια είναι, προφανώς, ακόμα ένας κλάδος εν τη γενέσει του. Όμως τα πλεονεκτήματά της, όπως οι χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ότι μπορεί να είναι διακριτική στην χρήση της από τους καταναλωτές, την καθιστούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί σίγουρα να αυξηθεί σε χρήση κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Τα κύρια θέματα που επιδέχονται συζήτηση αφορούν το χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να φτάσουν με χαμηλά επίπεδα οι τιμές κόστους κατασκευής έργων όπως το παραπάνω και η ενημέρωση γύρω από τη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου