Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Οι αυθεντικές σημειώσεις του Νεύτωνα, γραμμένες στα ελληνικά!

Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημοσίευσε ένα ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νεύτωνα, όσο αυτός ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Trinity College, από το 1661 έως το 1665 περίπου. Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του, αλλά και το σημαντικότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική. Οι σημειώσεις κρίθηκε ότι «Δεν ταιριάζουν να τυπωθούν» από τον επιβλέποντα του Νεύτωνα και παρουσιάστηκαν στη βιβλιοθήκη από τον κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.
Perierga.gr - Οι αυθεντικές σημειώσεις του Νέυτωνα, γραμμένες στα ελληνικά!
Αυτό το σημειωματάριο περιέχει αρκετές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο πλευρές. Η παρουσίαση εμφανίζει το σημειωματάριο σε μια λογική σειρά ανάγνωσης και περιλαμβάνει ένα διάσημο τμήμα (σελίδες 88-135), όπου ο Νεύτωνας οργανώνει τις σημειώσεις του με τίτλο «Questiones quaedam philosophiae» (ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα).
Perierga.gr - Οι αυθεντικές σημειώσεις του Νέυτωνα, γραμμένες στα ελληνικά!

Το σύνολο των σημειώσεων είναι γραμμένες στα ελληνικά! Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το σημειωματάριο εδω:  http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/2


Αυστραλός παρασκευάζει νερό… από τον αέρα!

perierga.gr - Αυστραλός παρασκευάζει νερό... από τον αέρα!
Το «Airdrop» συλλέγει υγρασία από την ατμόσφαιρα και τη μετατρέπει σε νερό. Δημιουργός του είναι ο 27χρονος Αυστραλός εφευρέτης Έντουαρντ Λινάκρ που με αυτό κέρδισε το βραβείο James Dyson. Το «Airdrop» είναι ένας χαμηλού κόστους και αυτόνομης ενέργειας αρδευτικός μηχανισμός ο οποίος σύμφωνα με τον δημιουργό του μπορεί να βοηθήσει στο πότισμα καλλιεργειών σε άνυδρες περιοχές ή σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία. Ο Λινάκρ τον ανέπτυξε μελετώντας το σκαθάρι της ερήμου Ναμίμπ, μιας από τις πλέον άνυδρες περιοχές του πλανήτη. Το σκαθάρι αυτό κατορθώνει να επιβιώνει σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης ξηρασίας συλλέγοντας με τη «δροσιά» των πρώτων πρωινών ωρών υγρασία από τον αέρα την οποία αποθηκεύει σε κοιλότητες που διαθέτει στον εξωσκελετό του και καταναλώνει τις επόμενες ώρες.
perierga.gr - Αυστραλός παρασκευάζει νερό... από τον αέρα!
Με βάση την αρχή ότι ακόμη και ο πιο ξηρός αέρας διαθέτει μόρια νερού, το Airdrop συλλέγει από την ατμόσφαιρα αέρα και μειώνει τη θερμοκρασία του μέχρι να φθάσει σε επίπεδα υγροποίησης. Το σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο σωλήνων που τοποθετούνται στο έδαφος κάτω από μια καλλιέργεια. Ο αέρας αντλείται από τους υπόγειους σωλήνες και στη συνέχεια ψυχραίνεται ώστε να δημιουργηθεί τελικά νερό το οποίο διοχετεύεται απευθείας στις ρίζες των φυτών. Το πρωτότυπο αρδευτικό σύστημα που κέρδισε το βραβείο παράγει 11.5 ml νερού από ένα κυβικό μέτρο αέρα σε απόλυτες συνθήκες… ερήμου αλλά σύμφωνα με τον Λινάκρ μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που θα αυξήσουν την παραγόμενη ποσότητα νερού.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης για το 2011


Τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης για το 2011, παρουσίασε το έγκριτο περιοδικό «Science».
Perierga.gr - Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης για το 2011
  • 1.Στο νούμερο ένα συναντάμε τη διεθνή κλινική δοκιμή η οποία απέδειξε πως τα φάρμακα για την καταπολέμηση του AIDS μπορούν να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης της ασθένειας.  Επικεφαλής της ανακάλυψης αυτής, είναι ο Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.
  • 2. Στο νούμερο δύο είναι το κατόρθωμα του ιαπωνικού διαστημικού σκάφος «Χαγιαμπούσα» το οποία –έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση- κατάφερε να φέρει δείγμα από τον αστεροειδή «Ιτοκάβα».
  • 3. Φετινές αναλύσεις έδειξαν πως η επιμιξία με τους άνθρωπους των σπηλαίων ενίσχυσαν το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων.
  • 4. Η απεικόνιση από Ιάπωνες ερευνητές της δομής του φωτοσυστήματος 2, η οποία αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά στην παραγωγή ενέργειας.
  • 5. Τα δύο παρθένα νέφη αερίου που ανακάλυψαν αστρονόμοι στη Χαβάη.
  • 6. Η ανακάλυψη πως κάθε άνθρωπος έχει δική του κυρίαρχη κατηγορία βακτηρίων στο έντερό του.
  • 7. Η πρόοδος στην προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία.
  • 8. Οι πολλές ανακαλύψεις νέων εξωπλανητών.
  • 9. Η ανακάλυψη των ζεολίθων που είναι συνθετικά πορώδη ορυκτά.
  • 10. Η ανακάλυψη ότι η απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων (που έχουν πάψει πια να διαιρούνται) μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκαν αντίγραφα της Γης σε άλλο ηλιακό σύστημα!


perierga.gr - Βρέθηκαν αντίγραφα της Γης σε άλλο ηλιακό σύστημα!











Αν και μοιάζουν πολύ με τη Γη, οι δύο πλανήτες δεν φαίνονται ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature» βρίσκονται πολύ κοντά στο άστρο τους με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Θωρούν ωστόσο ότι κάποτε ίσως ήταν κατοικήσιμοι καθώς φαίνεται ότι στο παρελθόν κινούνταν σε πιο μακρινή και φιλόξενη για τη ζωή απόσταση.
Στην τροχιά του Κέπλερ
Οι δύο «γήινοι» εξωπλανήτες, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, περιφέρονται γύρω από το Κέπλερ 20, ένα άστρο που μοιάζει με τον Ηλιο και απέχει περίπου 950 έτη φωτός από εμάς. Εχουν διάμετρο μόλις 1.03 και 0,87 φορές όσο αυτή της Γης και είναι πραγματικά ό,τι κοντινότερο στον πλανήτη μας έχει εντοπιστεί ως τώρα αφού φαίνονται επίσης να έχουν παρόμοια σύσταση με αυτόν.
Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα είναι υπερ-Γαίες, είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτεροι από τον δικό μας, και φαίνονται στην πλειονότητά τους να αποτελούν γίγαντες αερίων. Ο θεωρούμενος ως αυτή τη στιγμή μικρότερος εξωπλανήτης, ο Κέπλερ 10b, έχει διάμετρο 1,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης – είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερος από τα δυο νέα ευρήματα των επιστημόνων.
«Περάσαμε το κατώφλι του μεγέθους της Γης» δήλωσε ο Φρανσουά Φρεσέν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. Ο αστροφυσικός πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αποτελεί την αρχή μιας «νέας εποχής» ανακαλύψεων ακόμη περισσότερων πλανητών όμοιων με τον δικό μας.
Διπλά «αντίγραφα» της Γης
Ο ένας εκ των δυο πλανητών-αντιγράφων της Γης, ο Κέπλερ 20 f έχει σχεδόν ακριβώς το μέγεθος της Γης, ο άλλος, ο Κέπλερ 20 e, είναι λίγο μικρότερος και κινείται πιο κοντά στο κοινό άστρο. Και οι δυο είναι βραχώδεις – οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ίσως διαθέτουν πυρήνα πλούσιο σε σίδηρο – η σύστασή τους δηλαδή πρέπει να μοιάζει πολύ με αυτή του πλανήτη μας.
Οι δ;yο εξωπλανήτες κινούνται ωστόσο πολύ πιο κοντά στον ήλιο τους από ό,τι η Γη στον δικό της, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουν μια περιφορά γύρω από αυτόν σε πολύ μικρότερο διάστημα: το έτος του Κέπλερ 20 f διαρκεί 20 ημέρες ενώ του Κέπλερ 20 e μόλις έξι.
Η τόσο «στενή» επαφή με το άστρο σημαίνει θερμοκρασίες απαγορευτικά υψηλές για την ύπαρξη ζωής. Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι οι δυο πλανήτες μάλλον έχουν «κατοικήσιμο» παρελθόν, αφού κάποτε κινούνταν πολύ πιο μακριά από τον ήλιο τους. «Ξέρουμε ότι μάλλον μετανάστευσαν πιο κοντά στον ήλιο τους» τόνισε ο κ. Φρεσέν. «Ο μεγαλύτερος ήταν ίσως μια δίδυμη αδελφή της Γης. Εχει το ίδιο μέγεθος και στο παρελθόν ίσως είχε την ίδια θερμοκρασία».
Ο κόσμος της Χρυσομαλλούσας
Η ανακάλυψη έρχεται μόλις δ;yο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού, πάλι από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ενός εξωπλανήτη σε «κατοικήσιμη ζώνη» – σε μια απόσταση δηλαδή από το άστρο η οποία ευνοεί την ανάπτυξη ενός «κόσμου της Χρυσομαλλούσας» όπου οι θερμοκρασίες είναι «ό,τι πρέπει» για να φιλοξενήσουν το νερό και τη ζωή.
Ωστόσο, αν και φαίνεται να διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας καθώς και ένα σχετικά κατάλληλο μέγεθος (2,4 φορές όσο αυτό της Γης), ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης, ο Kepler 22 b, παρουσιάζει και αυτός ένα σοβαρό μειονέκτημα για την ύπαρξη ζωής: έχει πιθανώς αέρια σύσταση, σαν αυτή του Ποσειδώνα.
Οι δυο ανακαλύψεις του Kepler θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές γιατί επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά την ύπαρξη σε άλλα ηλιακά συστήματα πλανητών που διαθέτουν κάποιο από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται φιλόξενα για τη ζωή – μέγεθος και θερμοκρασία παρόμοια με της Γης. «Τώρα το μόνο που απομένει είναι να πετύχουμε έναν συνδυασμό αυτών των δυο για να ανακαλύψουμε έναν κόσμο της Χρυσομαλλούσας σαν τον δικό μας» δήλωσε η Σάρα Σίγκερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μποζόνιο Higgs: ίσως ανακαλύφθηκε το «κλειδί» της δημιουργίας του σύμπαντος













Ίσως ανακαλύφθηκε τo ιερό δισκοπότηρο των στοιχειωδών σωματιδίων -το μποζόνιο Higgs- πιστεύουν οι ερευνητές που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider – LHC) στη Γενεύη της Ελβετίας.
Το εν λόγω σωματίδιο εικάζεται ότι αποτελεί τον καταλύτη μέσω του οποίου ο,τιδήποτε υπάρχει στο Σύμπαν αποκτά τη μάζα του.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δύο πειράματα στον LHC έδειξαν στοιχεία του Higgs στην ίδια μάζα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις.
Η ανακάλυψη του Higgs θα σηματοδοτούσε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά άλματα  των τελευταίων 60 ετών, καθώς θα καταστούσε κατανοητή τη δημιουργία του σύμπαντος.
Στο πείραμα εργάζονται δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, ATLAS και CMS, οι οποίες παρακολουθώντας τους αντίστοιχους ανιχνευτές του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), φιλτράρουν μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων για να βρουν τελικά έχουν αξιόπιστες ενδείξεις της ύπαρξης του «Χιγκς».

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι δέσμες φωτός των φίλων στο Facebook



Ο Paul Butler κάνει την πρακτική του στο τμήμα μηχανικής δομής δεδομένων της εταιρίας-κολοσσού του Mark Zuckerberg, του γνωστού μας Facebook. Αυτός ο πολυμήχανος και ευφάνταστος μηχανικός υπολογιστών έφτιαξε έναν πανέμορφο χάρτη του πλανήτη ο οποίος επιδεικνύει τις σχέσεις φιλίας μέσω του Facebook και τις διαστάσεις και αποστάσεις στις οποίες έχουν εξαπλωθεί.

«Ενδιαφέρθηκα στο να παρατηρήσω πως έχουν επηρεάσει τα κρατικά σύνορα και η γεωγραφία τις φιλίες μεταξύ γνωστών στο Facebook», δήλωσε ο Butler σε ένα ‘ποστάρισμα΄στη σελίδα του στο Facebook, συνοδευόμενο από το χάρτη. «Ήθελα να δημιουργήσω μία απεικόνιση η οποία επεδείκνυε ποιες πόλεις φιλοξενούσαν φιλίες μεταξύ των πολιτών τους».

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Butler δεν χρησιμοποίησε ως σημείο εκκίνησης την πρόθεση να φτιάξει ένα χάρτη του κόσμου, αλλά ο ίδιος ο χάρτης μορφοποιήθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Perierga.gr - Χάρτης χρηστών facebook
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Facebook, ο Butler διερεύνησε ένα εύρος στατιστικού δείγματος 10.000.000 ανθρώπων-χρηστών του εν λόγω site κοινωνικής δικτύωσης, χάραξε τις τοποθεσίες των ανθρώπων αυτών ανά τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, και μετά ένωσε τα σημεία με γραμμές μεταξύ των «φίλων». Όσο περισσότερες φιλίες υπήρχαν μεταξύ πόλεων τόσο πιο ζωντανό το χρώμα των γραμμών. Όσο δούλευε ο Butler, τόσο και παρατηρούσε τη δημιουργία του πραγματικού χάρτη.
Χαρακτηριστικά έγραψε: «Όχι μόνο φαίνονται οι ήπειροι της Γης αλλά και μερικά σύνορα κρατών φαίνονταν αχνά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως γνώριζα πως οι γραμμές δεν απεικόνιζαν παραλιακές γραμμές, ποτάμια ή σύνορα, αλλά πραγματικές ανθρώπινες φιλίες. Κάθε γραμμή συμβολίζει και αντιπροσωπεύει μία φιλία η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ένα συγγενής στο εξωτερικό, ή ένας παλιός φίλος από το σχολείο που μετακόμισε λόγω των συγκυριών της ζωής».
Παρακολουθήστε τη φωτογραφία του Butler, και συγκρίνετέ την με τη φωτογραφία της NASA, η οποία απεικονίζει τη Γη το βράδυ.
Perierga.gr - Χαρτης

Μεγάλη πτώση της δημοτικότητας των Ubuntu λόγω του νέου γραφικού περιβάλλοντος


Τα Ubuntu ήταν για πολύ καιρό ήταν η πιο δημοφιλής διανομή Linux για πολλούς και διάφορους λόγους αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει αφού το ποσοστό των Ubuntu μειώνεται δραματικά και στη κυριολεξία έχει πάρει τη κάτω βόλτα.
Τα Ubuntu πριν από λίγους μήνες ήταν στη κορφή των διανομών Linux με ποσοστό 11% αλλά αυτό άρχιζε να αλλάζει το τελευταίο καιρό και έτσι τα Ubuntu από τη κορφή βρέθηκε στη τέταρτη θέση με ποσοστό σχεδόν 4%.
Ένας από τους λόγους που τα Ubuntu έχουν χάσει τη δημοφιλία τους είναι η αλλαγή γραφικού περιβάλλοντος που από Gnome έγινε Unity κάτι το οποίο δεν άρεσε καθόλου στους παραδοσιακούς χρήστες Linux.
Το αστείο της όλης υποθέσεις είναι ότι τη πρώτη θέση έχουν πάρει τα Linux Mint τα όποια βασίζονται στο πυρήνα των Ubuntu αλλά έχουν κρατήσει το γραφικό περιβάλλον του Gnome και συγκεκριμένα την έκδοση 3.0.
Πριν λίγες μέρες η Canonical έβγαλε τη νέα έκδοση των Ubuntu την 11.10 που είναι γνωστή ως Oneiric Ocelot παρά όμως το γεγονός το ότι βγήκε νέα έκδοση πριν λίγο καιρό αυτό δεν άλλαξε τη πτωτική τάση των Ubuntu. 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

To ρομποτικό φίδι που σώζει ζωές

Το όνομα “ρομποτικό φίδι” τρομάζει και μόνο στο άκουσμά του. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε γιατί μια μέρα το ρομποτικό φίδι θα σώζει ζωές.
Ο λόγος για το ρομπότ ACM-R5 της Fukushima Robotics Lab το οποίο σχεδιάστηκε για ερευνητικές δραστηριότητες και ως εργαλείο συνεργείων διάσωσης, καθώς έχει πρόσβαση εκεί όπου ο άνθρωπος δεν μπορεί να φτάσει.
Το ρομποτικό φίδι είναι εξοπλισμένο με κάμερα που δίνει ζωντανή εικόνα των παγιδευμένων ανθρώπων στους διασώστες.
Δείτε video :



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η περιήγηση στο ηλιακό σύστημα τελειώνει 11 δισ. χλμ από τη Γη













Το 1977, δύο πανομοιότυπα διαστημικά σκάφη της NASA, ταVoyager 1 και 2 , εκτοξεύθηκαν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα.
Τα δύο σκάφη προγραμματίστηκαν να περάσουν από τον Δία και τον Κρόνο ακολουθώντας διαφορετικά “μονοπάτια”. Το Voyager 2 επισκέφθηκε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, ολοκληρώνοντας το μεγάλο ταξίδι του Ηλιακού μας Συστήματος, ίσως την πιο συναρπαστική διαπλανητική αποστολή στα χρονικά.
Η NASA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Voyager 1 -περίπου 11 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη- φτάνει στα όρια του ηλιακού συστήματος και αναμένεται να εισέλθει στο διαστρικό διάστημα στους επόμενους μήνες ή χρόνια. Το Voyager 2 ακολουθεί αλλά από διαφορετική διαδρομή.
Επιστήμονες του University of Colorado Boulder, οι οποίοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα όργανα επικοινωνίας των δύο διαστημικών σκαφών έμειναν έκπληκτοι από τα δεδομένα που στάλθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη Γη: 23 νέα πλανητικά φεγγάρια (δορυφόροι) σε Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα, ενεργά ηφαίστεια στο φεγγάρι του Δία, τα δαχτυλίδια του Δία, ύπαρξη αιθαλομίχλης γύρω από το φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, οι ταχύτεροι άνεμοι στο ηλιακό σύστημα (1920 χλμ/ώρα στον Ποσειδώνα) και πίδακες υδρογόνου στον Τρίτωνα, το φεγγάρι του Ποσειδώνα.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αιολική Ενέργεια



Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Δείτε και τον τρόπο σχηματισμού των ανέμων.
Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο αυτό, ονομάζονται ανεμογεννήτριες (Α/Γ). Διακρίνουμε δύο είδη: τις δίπτερες και τις τρίπτερες. Οι τρίπτερες, με ρότορα μικρότερο των 10 μέτρων, έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ασθενούς αιολικού δυναμικού. Στις μηχανές μεγάλου μεγέθους επικρατούν οι δίπτερες, με κόστος κατασκευής και συντήρησης μικρότερο απ' αυτό των τρίπτερων αντίστοιχου μεγέθους. Η σύγχρονη τεχνολογία χρήσης της αιολικής ενέργειας ξεκίνησε με μικρές Α/Γ δυναμικότητας 20 ως 75 KW. Σήμερα χρησιμοποιούνται Α/Γ δυναμικότητας 200 ως 2.000 KW.
Ενδιαφέρον, για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού τους, έχουν οι περιοχές με ικανοποιητικές μέσες ταχύτητες ανέμου. Ενα πάρκο ανεμογεννητριών, το οποίο σε ταχύτητα 8m/sec αποδίδει 1600KW, σε ταχύτητα 4m/sec αποδίδει μόνο 200 KW. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τόπος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Η ύπαρξη ανωμαλιών του εδάφους, κτιρίων, δέντρων ή εμποδίων γενικά μπορεί να δημιουργήσει στροβιλισμούς και να μειώσει την αποδοτικότητα. Πριν την επιλογή της περιοχής απαιτείται μελέτη στατιστικών μετεωρολογικών δεδομένων για τις κατευθύνσεις των κυρίαρχων ανέμων για περίοδο ενός χρόνου.
Στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Αν. Στερεά Ελλάδα οι μέσες ταχύτητες ανέμου είναι 6 - 7 m/sec, με αποτέλεσμα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γι' αυτό παρατηρείται πληθώρα έργων εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές.
Μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, υποβλήθηκαν 350 αιτήσεις για άδεια αιολικών εγκαταστάσεων. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο είναι σήμερα ελκυστική για πολλούς λόγους.
Κατά αρχήν πρόκειται για ''καθαρή'' ενέργεια. Η χρήση μιας τουρμπίνας 600KW, σε κανονικές συνθήκες, αποτρέπει την αποβολή 1200 τόνων CO2 ετησίως, που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν εχρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. άνθρακας. Δεν έχει καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ο τρόπος παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητη ασφάλεια.
Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η πιο φτηνή απ' όλες τις υπάρχουσες ήπιες μορφές και είναι ανεξάντλητη. Η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της ισοδυναμεί με την 80πλάσια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή, λειτουργία και καταστροφή της όταν αυτή κριθεί ανενεργή.
Το 1999 η αιολική ενέργεια κάλυψε το 10% των αναγκών για ηλεκτρισμό στη Δανία και το 2003 αναμένεται να καλύψει το 14%. Θεωρητικά, η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Ευρώπης στο μέγιστο θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Στην Ευρώπη, στις αρχές του 1999, πάνω από 6600MW κάλυψαν τις ανάγκες 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Είναι γνωστό ότι η κάλυψη του 15% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας, που αντιστοιχεί σε 6,45 Τwh, το 2001 μπορεί να επιτευχθεί οικονομικά με την ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων.
Οι προηγμένες τεχνολογίες, εν προκειμένω, στην αεροδυναμική, στην αντοχή των υλικών και στη μετεωρολογία, έχουν συνεισφέρει σε ετήσια αύξηση 5% στην απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο έλικα (στατιστικά στοιχεία καταγεγραμμένα στη Δανία μεταξύ 1980 - 1995). Επίσης, έρευνες που γίνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσανατολίζονται στη θεαματική μείωση του κόστους παραγωγής της γύρω στο 2005.
Σήμερα, ο σχετικός τομέας στη βιομηχανία προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία έδειξαν ότι το 70% του πληθυσμού προτιμά την παραγωγή και χρήση αιολικής ενέργειας. Η Δανία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή. Το παραγόμενο αιολικό δυναμικό στη Δανία το 1998 ήταν 1200 MW και το ίδιο έτος οι Δανοί κατασκευαστές κατείχαν το 50% της παγκόσμιας αγοράς σε ανεμογεννήτριες.
Ενα σημαντικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας είναι ότι εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη ικανοποιητικών ταχυτήτων ανέμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν φυσάει άνεμος; Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες για οικονομική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, επιβάλλεται να υπάρχει εφεδρεία συμβατικών σταθμών για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ανεμογεννητριών. Για ηλεκτρικά συστήματα, όπως το σύστημα της Κρήτης, όπου οι αιχμές φορτίου καλύπτονται με αεροστρόβιλους ντίζελ και με υψηλό κόστος παραγωγής, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση συνδυασμού ανεμογεννητριών με αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα.
Εδώ φαίνονται τα 2 είδη ανεμογεννητριών (δίπτερες, τρίπτερες).
Τρίπτερες Ανεμογεννήτριες
Τρίπτερες ανεμογεννήτριες
Δίπτερη ΑνεμογεννήτριαΔίπτερη Ανεμογεννήτρια
Δίπτερες ανεμογεννήτριες
Τρίπτερες ανεμογεννήτριες με ρότορα μήκους μικρότερου των 10 μέτρων έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ασθενούς αιολικού ανέμου (ευρύ φάσμα ταχυτήτων ανέμου) και κόστος κατασκευής και συντήρησης μικρό καθώς τα προβλήματα αντοχής και δυναμικής καταπόνησης μηχανικών μερών είναι περιορισμένα στις μηχανές αυτής της κατηγορίας.
Στις μηχανές μεγάλου μεγέθους επικρατούν οι δίπτερες, με κόστος κατασκευής και συντήρησης σαφώς μικρότερο, από αυτό των τριπτερύγων αντιστοίχου μεγέθους.
Η κατασκευή μηχανών της τάξεως Μεγαβάτ δεν κατάφερε να ενταχθεί στο οικονομικά και κατασκευαστικά βιώσιμο κατεστημένο. Η οικονομική υποστήριξη της κατασκευής μηχανών αυτής της κατηγορίας είναι πλέον εφικτή μόνο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τι συμβαίνει στην Ηπειρο

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εφαρμογές αιολικής ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα είναι φανερό πως ο αριθμός των ημερών που υπάρχουν άνεμοι πάνω από 12Km/ώρα είναι μικρός.
Ταχύτητες ανέμων (km/h)01-1212-26>26
Αρτα4,9%36,1%58,2%0,8%
Ιωάννινα65,6%20,6%12,4%1,4%
Πρέβεζα23,6%22,7%51,4%2,3%
Παρόλα αυτά υπάρχουν περιοχές στην Ήπειρο όπου τα μετεωρολογικά στοιχεία δίνουν ταχύτητες ανέμων ικανές για να στοιχειοθετηθούν εφαρμογές και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν μερικές πολύ σύντομα.
Στους μελλοντικούς τομείς δράσης του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Ηπείρου εντάσσεται και η λεπτομερής αξιολόγηση του αιολικού δυναμικού στις παράκτιες περιοχές της Περιφέρειας.

Οδηγός Facebook: «Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook»


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης
Saferinternet.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οδηγός Facebook:  «Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook»

Απαντώντας στη μεγάλη ανάγκη των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet.grδημιούργησε αναλυτικό 48-σέλιδο οδηγό, ενημερώνοντας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook. Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ – το χρονολόγιο – που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου μας. Δίδονται απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες ασφαλούς χρήσης. Ειδικότερα, ο οδηγός ενημερώνει για τα εξής σημαντικά θέματα:
  • Η κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.
  • Η σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή μας στο Facebook.
  • Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.
  • Το χρονολόγιο και ο τοίχος μας: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας, και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.
  • Οι φίλοι μας στο Facebook – φίλοι ή … γνωστοί «άγνωστοι»; Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δε θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπορούμε (και πρέπει να) μπλοκάρουμε προβληματικές επαφές. Επιπλέον, επισημαίνεται η λειτουργία ανάδειξης των κοινών δεδομένων μεταξύ δύο χρηστών ως άλλο ένα σημείο προστασίας της ιδιωτικότητας που πρέπει να προσεχτεί.
  • Αναζήτηση - ποιον μπορούμε να βρούμε και ποιος μπορεί να μας βρει: πώς αναζητούμε «φίλους»,  πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.
  • Προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα: ενημερωνόμαστε για τη σημασία της προστασίας φωτογραφιών και βίντεο, σεβόμενοι το δικαίωμα κάθε ατόμου επάνω στις δικές του δημοσιεύσεις και φωτογραφίες.
  • Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε / απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές. Επίσης, αναδεικνύεται η σημασία της γνώσης των τρόπων που οι εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα μας μέσω των φίλων μας, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τη λειτουργία «Μου αρέσει!».
  • Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.
  • Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές & εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.
  • Ο δεκάλογος της ασφαλούς χρήσης ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κιν. 6948 729493

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Το Μεγαλύτερο Έργο Κυματικής Ενέργειας του Κόσμου στις Γαλλικές Ακτές

Το Μεγαλύτερο Έργο Κυματικής Ενέργειας του Κόσμου στις Γαλλικές Ακτές

Η μεγαλύτερη μονάδα κυματικής ενέργειας παγκοσμίως κατασκευάζεται αυτόν τον καιρό ανοικτά των ακτών της Paimpol-Bréhat στη Βρετάνη της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα έργο της ιρλανδικής OpenHydro, εταιρείας εξειδικευμένης σε τεχνολογίες κυματικής ενέργειας, καθώς και της γαλλικής EDF .
Το έργο θα περιλαμβάνει στην τελική μορφή του τέσσερις υποθαλάσσιες γεννήτριες 2MW από την OpenHydro. Οι γεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί σε βάθος 35 μέτρων, φτάνουν τα 22 μέτρα ύψος και τους 850 τόνους σε βάρος.
Μετά από την ολοκλήρωσή του το 2012, το κυματικό αυτό έργο θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει μέχρι και 4.000 σπίτια. Η γαλλική συνεργαζόμενη εταιρεία, ΕDF, σχεδίασε το έργο το 2004 και ξεκίνησε τις εργασίες υλοποίησης το 2008. Το συνολικό του κόστος ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ .
Σημειώνεται επίσης ότι η OpenHydro έχει αναλάβει έργα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σκωτία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυματική ενέργεια είναι, προφανώς, ακόμα ένας κλάδος εν τη γενέσει του. Όμως τα πλεονεκτήματά της, όπως οι χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ότι μπορεί να είναι διακριτική στην χρήση της από τους καταναλωτές, την καθιστούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί σίγουρα να αυξηθεί σε χρήση κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Τα κύρια θέματα που επιδέχονται συζήτηση αφορούν το χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να φτάσουν με χαμηλά επίπεδα οι τιμές κόστους κατασκευής έργων όπως το παραπάνω και η ενημέρωση γύρω από τη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητά τους.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Stuxnet: Χειρουργικό χτύπημα στον Κυβερνοχώρο?

Στα μέσα Ιουνίου του 2010 εντοπίστηκε ένας νέος  ιός από τους δεκάδες  που αναγνωρίζονται σε καθημερινή βάση. Ο ιός έλαβε την ονομασία Stuxnet από κάποια σχόλια που βρέθηκαν στον κώδικα του. Ο τρόπος μετάδοσης του ήταν αρκετά συνήθης μέσω USB stick. Από τη στιγμή που ο ιός «εγκαθίσταται» στον υπολογιστή ελέγχει το τοπικό δίκτυο για να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο τύπο PLC της Siemens. Όταν το εντοπίσει χρησιμοποιεί τα προκαθορισμένα passwords της Siemens ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο των PLC. Έτσι, ο επιτιθέμενος θα ήταν σε θέση να επαναπρογραμματίσει τις λειτουργίες του PLC.
Το γεγονός από μόνο του δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού έχουν εμφανιστεί και παλαιότερα ιοί με δυνατότητα επέμβασης σε βιομηχανικά συστήματα. Ωστόσο, αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ο βαθμός πολυπλοκότητας του ιού και ο δυσανάλογος αριθμός εμφανίσεων στο Ιράν, μια χώρα που δεν φημίζεται για τον υψηλό βαθμό χρήσης της Πληροφορικής.
Στους επόμενους μήνες οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων εξέτασαν τα αρχεία του ιού και τον πηγαίο κώδικα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν εκθαμβωτικά: Ο ιός αποτελεί το ψηφιακό ισοδύναμο ενός κατευθυνόμενου πυραύλου με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ιράν δεν άργησε να εμφανιστεί η θεωρία ότι ο ιός στόχευε τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Το πέρασμα του χρόνου όχι μόνο δεν άμβλυνε τη θεωρία αλλά αντίθετα την ενίσχυσε καθώς νέες πληροφορίες αποκαλύπτονται:

Τα γεγονότα
Zero-day attacks
Οι δημιουργοί του ιού χρησιμοποίησαν τέσσερες άγνωστες αδυναμίες-ευπάθειες (vulnerabilities) των Windows. Ο εντοπισμός άγνωστων, άρα μη αντιμετωπίσιμων αδυναμιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, πολυέξοδος και μάλιστα αυτές οι ευπάθειες είναι βραχύβιες καθώς μετά τον εντοπισμό τους η Microsoft θα τις διορθώσει μέσω του μηχανισμού του Microsoft Update.  Στην προκειμένη δύο ευπάθειες παρέμειναν για αρκετό καιρό, δείγμα του πόσο περίπλοκες ήταν.

Χρήση ψηφιακής υπογραφής
Κατά την εγκατάσταση του ο ιός εγκαθιστά δικό του πρόγραμμα οδήγησης (driver), ο οποίος για να παρακάμψει τις δικλείδες ασφαλείας των Windows χρησιμοποιεί κλεμμένο ψηφιακό πιστοποιητικό. Στην ουσία κάθε φορά που εγκαθιστούμε κάποιο driver τα Windows ελέγχουν εάν είναι «υπογεγραμμένο». Η ψηφιακή υπογραφή πιστοποιεί τον εκδότη και έαν κάποιος έχει παρέμβει σε αυτό μετά την υπογραφή του. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις μία ημέρα μετά την ανάκληση της ψηφιακής υπογραφής εμφανίστηκε νέα έκδοση του Stuxnet που χρησιμοποιούσε άλλη κλεμμένη, ψηφιακή υπογραφή.

Ενημέρωση
Ο Stuxnet χρησιμοποιούσε δύο servers (Μαλαισία και Δανία) για να «κατεβάζει» ενημερώσεις. Σε περίπτωση που ο ιός «συναντούσε» αντίγραφό του στο δίκτυο, συγκρίνανε εκδόσεις και ο νεώτερος ενημέρωνε τον παλαιότερο.

WinCC/Step 7
Ο ιός πέρα από το να μολύνει συστήματα με Windows δεν κάνει κάποια άλλη ενέργεια. Αντίθετα αναζητεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο PLC της Siemens και πιο συγκεκριμένα το λογισμικό ελέγχου του PLC, το Siemens SIMATIC WinCC/Step 7. Εάν δεν το βρει μένει ανενεργός. Εάν, το εντοπίσει, τότε χρησιμοποιεί ένα zero-day vulnerability του λογισμικού ελέγχου, ώστε να αλλάξει συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στο PLC. Δεν στάθηκε δυνατό να εκτιμηθεί το επακόλουθο των αλλαγών, ωστόσο, επειδή οι αλλαγές είναι πολύ συγκεκριμένες, κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι ο Stuxnet έχει στόχο ένα συγκεκριμένο ή PLC.

Οι εικασίες
Αφού παρατέθηκαν τα ευρύματα των ερευνητών του συγκεκριμένου ιού, δεν άργησαν να εμφανιστούν και θεωρίες ως προς τον πραγματικό στόχο του ιού αλλά και ως προς τους δημιουργούς αυτού.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός μολυσμένων υπολογιστών στο Ιράν. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται οι εντοπισμένες μολύνσεις (πριν περίπου 1 χρόνο).

Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση μολύνσεων υπονοεί ότι το Ιράν ήταν στόχος κυβερνοεπίθεσης και μάλιστα από κάποιον με ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνικές, όπως αυτές παρουσιάστηκαν παραπάνω.  Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ θεωρείται ότι διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα στη διεξαγωγή επιθετικού κυβερνοπολέμου. Το παραπάνω σενάριο ενισχύθηκε δραματικά όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι  η προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2010 έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ θα καθυστερήσει, χωρίς να δοθούν παραπάνω εξηγήσεις. Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τις ΗΠΑ, καθώς το εξαντλημένο πυρηνικό καύσιμο θα μπορούσε μέσω επιπλέον επεξεργασίας να αποδώσει πλουτώνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.
Το φθινόπωρο του 2010 το Ιράν μέσω διαφόρων πηγών παραδέχθηκε ότι υπάρχει εν εξελίξει κυβερνοεπίθεση με πάνω από 30.000 διευθύνσεις IP να έχουν επηρεαστεί, χωρίς ωστόσο να γίνεται παραδοχή ότι υπονομεύθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα. Τελικά, στις 29 Νοεμβρίου 2010 ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παραδέχτηκε ότι ενάς ιός προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα ελέγχου των φυγοκεντρωτών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ. Κατά σύμπτωση την ίδια μέρα σκοτώθηκαν σε διαφορετικές εκρήξεις αυτοκινήτων δύο πυρηνικοί επιστήμονες του Ιράν.
Από τη στιγμή που βρέθηκαν κάποιες πιθανές συνδέσεις του Stuxnet με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γρήγορα εμφανίστηκε μια πληθώρα «ενδείξεων» που ενίσχυαν αυτό το ενδεχόμενο:
Ο Stuxnet δημιουργεί ένα κλειδί στο μητρώο των Windows ως σημάδι ότι έχει μολύνει τον υπολογιστή. Το κλειδί έχει τιμή 19790509, το οποίο παραπέμπει σε ημερομηνία. Στις 9 Μαΐου του 1979, εκτελέστηκε στο Ιράν ένας Ιρανο-εβραίος επιχειρηματίας, ονόματι Χαμπίμπ Ελγκανιάν με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό του Ισραήλ.
Μέσα στον κώδικα του ιού υπάρχει το εξής κατάλοιπο:
«\myrtus\src\objfre_w2k_x86\i386\guava.pdb». Προφανώς πρόκειται για τον κατάλογο όπου ήταν αποθηκευμένος ο ιός όταν γράφτηκε. Η λέξη myrtus (μυρτιά) στα εβραϊκά μεταφράζεται ως Hadassah, προσωνύμιο με το οποίο ήταν γνωστή η Εσθήρ, γυναίκα ενός Πέρση βασιλιά του 4ου αιώνα π.Χ., η οποία έσωσε τους Εβραίους της Περσίας από μαζική εξόντωση.
Κάποιοι ερευνητές πήγαν την ιστορία ακόμα παραπέρα και έψαχναν για αστοχίες συστημάτων που ελέγχονταν από PLC της Siemens, ώστε να τις αποδώσουν στον Stuxnet. Μία από αυτές ήταν ο ινδικός δορυφόρος INSAT 4B, ο οποίος τον Ιούλιο του 2010 παρουσίασε μια βλάβη στους αναμεταδότες με αποτέλεσμα το 70% των συνδρομητών δορυφορικής τηλεόρασης στην Ινδία να μην έχουν σήμα. Παρομοίως, ειπώθηκε ότι για τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση του Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικό, ευθύνεται πάλι ο Stuxnet. Βέβαια, για αυτές τις περιπτώσεις η μόνη ένδειξη που υπάρχει είναι ότι στις εγκαταστάσεις υπήρχαν PLC της Siemens.

Κατάληξη
Κατά πάσα πιθανότητα, ποτέ δεν θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τους δημιουργούς του Stuxnet και τους πραγματικούς σκοπούς τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εμφάνιση  του ιού μας βάζει σε μια νέα πραγματικότητα, όπου όλα τα δικτυωμένα ηλεκτρονικά συστήματα υπόκεινται στον κίνδυνο καταστροφής από κυβερνοεπίθεση. Επίσης, είναι φανερό ότι δεν απειλούνται άυλα ηλεκτρονικά αρχεία, αλλά πολύ συγκεκριμένα απτά συστήματα, που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, όπως δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υδροδότησης και συγκοινωνίες. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το βαθμό διείσδυσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με αποτέλεσμα χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Μεγ. Βρετανία να έχουν ήδη καταρτίσει στρατηγικά και επιχειρησιακά πλάνα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.
 
1. PLC:  προγραμματιζόμενος λογικός ελεγκτής, συσκευή που δέχεται σήματα εισόδου από διακόπτες και αισθητήρες και παράγει αντίστοιχα σήματα εξόδου.
2. Microsoft Update:  δικτυακή υπηρεσία της Microsoft, μέσω της οποίας όλα τα προϊόντα της Microsoft (Windows, Ofiice κτλ) λαμβάνουν αρχεία επιδιόρθωσης σφαλμάτων.
3. Πρόγραμμα οδήγησης (driver): πρόγραμμα που αναλαμβάνει την επικοινω νία συσκευών με το λειτουργικό σύστημα.
4. Διευθυνση IP: Αναγνωριστικό που λαμβάνει κάθε συσκευή που συνδέεται σε δίκτυο και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία της με τις υπόλοιπες συσκευές.