Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Φωτοβολταϊκά στο Νερό Προτείνει η EDF με την Ισραηλινή Solaris Synergy


Φωτοβολταϊκά στο Νερό Προτείνει η EDF με την Ισραηλινή Solaris Synergy

Τα περισσότερα ηλιακά συστήματα στην αγορά σήμερα χαρακτηρίζονται από δύο βασικά ελαττώματα: Χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να εγκατασταθούν και το κόστος παραγωγής και συντήρησης είναι υψηλό. Μια νέα τεχνολογία όμως, υπόσχεται να αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό τα προβλήματα αυτά: Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά που επιπλέουν στο νερό, τα οποία αναπτύσσει μια κοινοπραξία εταιρειών από τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Η Solaris Synergy και η γνωστή γαλλική EDF ανέπτυξαν το AquaSun, που χαίρει της υποστήριξης και του ισραηλινού υπουργείου βιομηχανίας. Το πρωτότυπο σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2010 και από φέτος εντείνονται οι προσπάθειες για εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Η επόμενες δοκιμές θα γίνουν στο Κανταράς της Γαλλίας ,με διάρκεια εννέα μηνών, προκειμένου να μετρηθεί η παραγωγή ενέργειας και άλλοι παράγοντες της λειτουργίας.

Οι δύο εταιρείες τονίζουν πως τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να εγκατασταθούν όχι απαραίτητα στη θάλασσα ή σε λίμνες, αλλά και σε εκτάσεις νερού που υπάρχουν ήδη για βιομηχανική χρήση, όπως στα υδροηλεκτρικά φράγματα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται πιο άμεσα και η λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Πηγή : neaenergeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου