Ο καπνός από τις καμινάδες των βιομηχανιών είναι και αυτός μια πρώτη ύλη και συγκεκριμένα πηγή νερού, σύμφωνα με την εταιρεία ΚΕΜΑ, η οποία αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία εκμετάλλευσής του, με σημαντικά οφέλη και για το περιβάλλον. Η επιχείρηση στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο όλο σχέδιο μετέχουν και δεκατρείς εταίροι από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η καινοτομία αφορά τη χρήση ειδικής μεμβράνης στις καμινάδες των μονάδων εκείνων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ξηρές και άνυδρες περιοχές, ώστε να συλλεχθεί το νερό που κανονικά καταλήγει στην ατμόσφαιρα με την μορφή των υδρατμών. Στη συνέχεια, το νερό μπορεί να καταλήξει στην καλλιέργεια τροφής και σε άλλους ωφέλιμους σκοπούς
Η σχετική έρευνα ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν στην Ολλανδία και πλέον οι προσπάθειες διευρύνθηκαν με την συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων. Μεγάλης κλίμακας δοκιμές διεξάγονται σε σταθμούς ενέργειας του Ισραήλ και της Ισπανίας, καθώς και σε γεωθερμικό σταθμό στην Τυνησία.
Οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στην Ολλανδία και τη Γερμανία έδειξαν πως το 40% του νερού που διαφεύγει μπορεί να συγκρατηθεί στην ειδική μεμβράνη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένας σταθμός ενέργειας με ισχύ 400 μεγαβάτ είναι σε θέση να μετατραπεί από καταναλωτής νερού σε παραγωγό νερού. Οι ποσότητες που εξοικονομούνται μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 3.500 νοικοκυριών της Δύσης ή 9.500 νοικοκυριών της Αφρικής.
Πηγή : neaenergeia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου