Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δημιουργήθηκε το πρώτο αντι-λέιζερ στον κόσμο. Απορροφά το φως και το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια

Ερευνητές στις ΗΠΑ έφτιαξαν ένα αντι-λέιζερ που λειτουργεί αντίθετα από το συμβατικό. Αντί να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια και να εκπέμπει ακτίνες φωτός (όπως ένα λέιζερ), κάνει το αντίστροφο, απορροφώντας φως και μετατρέποντάς το σε θερμότητα, η οποία εύκολα μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα συμβατικό λέιζερ παράγει μια ροή φωτονίων, τα οποία ενισχύονται κατάλληλα και μετά εξέρχονται από τη μια ή τις δύο άκρες της συσκευής με μορφή ακτίνας. Το 2010 ο φυσικός Ντάγκλας Στόουν του πανεπιστημίου Γιέιλ κατάφερε να αντιστρέψει τη διαδικασία θεωρητικά και τώρα, η ίδια ομάδα ερευνητών του ίδιου πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας ένα κοινό υλικό (μια μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων), που απορροφά το φως αντί να το ενισχύει, κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το αντι-λέιζερ.

Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% (θεωρητικά το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 99,999%) του εκπεμπόμενου σχεδόν υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.

Μελλοντικά επίσης το αντίστροφο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.
 
Πηγή : newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου