Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα»


Τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια. Κάθε είδους ενδύματα, όπως μπλούζες, σακάκια, μπουφάν, παντελόνια, που σήμερα μας προστατεύουν απλά από τις καιρικές συνθήκες, θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές.
Έρχονται τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα»
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα παραχθούν και θα διατεθούν στην αγορά τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα», τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, μέσα από ρούχα, τσάντες, τέντες, ώστε να προσφέρουν αυτονομία σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, που θα μεταφέρουμε πάνω μας, ακόμη και σε μεγαλύτερες συσκευές μέσα στο σπίτι.

Ήδη, τέσσερις γνωστές ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Υφατρόνικ», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περί τα 800.000 ευρώ, είναι ένα από τα δύο που προωθεί το τμήμα για τη συνεργασία ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων, με στόχο την παραγωγή «έξυπνων προϊόντων», με τη χρήση οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων. Τις μέρες αυτές, οι δύο πλευρές έθεσαν τις βάσεις της συνεργασίας τους, συζήτησαν τα πλάνα εργασίας και τις λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να παραχθούν τα πρώτα πρωτότυπα προϊόντα και αμέσως μετά να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή για την ελληνική και ξένη αγορά.
«Πρόκειται ουσιαστικά για κοινοπραξία βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων, που συντονισμένα επιχειρούν να πετύχουν τους στόχους για την παραγωγή ‘έξυπνων’ προϊόντων, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα-απόδοση και σε πολύ χαμηλό κόστος. Η συνεργασία αφορά δύο ξεχωριστά έργα, το ένα από τα οποία είναι η παραγωγή λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις», επεσήμανε ο κ. Λογοθετίδης.
Άλλες εφαρμογές των «έξυπνων υφασμάτων» είναι οι τέντες στα μπαλκόνια των σπιτιών, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και θα μπορούσαν να διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μίξερ, ηλεκτρική σκούπα κ.α.)
Φωτοβολταϊκά με μεγάλες αποδόσεις και «έξυπνοι» αισθητήρες
Το δεύτερο έργο, στο οποίο συμπράττουν δύο ελληνικές εταιρίες, έχει την ονομασία «Νανοργάνικ», από το οποίο θα προκύψουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, με αποδοτικότερα υλικά, που θα παράγουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση, καθώς και εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά.
«Αισθητήρες με οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε δάση για την προειδοποίηση πυρκαγιών, σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, όπου θα ενημερώνουν για την κατάσταση λειτουργίας ή τη θερμοκρασία των μηχανών τους, ακόμη και για τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο διδάκτορας-ερευνητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης.
Οι αισθητήρες, φυσικά, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφού θα φέρουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου