Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγείστε το αυτοκίνητο σας με την... σκέψη

Σκεφτείτε “στρίψε αριστερά” και αυτό θα στρίβει. “Σταμάτα τώρα” και αυτό σταματάει. Ταινία; Όχι φυσικά. Σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα. Δείτε το βίντεο.


 
Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με τη σκέψη.
Χρησιμοποιώντας κοινούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με τη δύναμη του νου. 
Σε πρώτη φάση διαχώρησαν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται, όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως «στρίψε», «πάτα γκάζι ή φρένο» και στη συνέχεια, κατάφεραν να αναπτύξουν μια διεπαφή που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο. 
Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου με το πρώτο αυτοκίνητο του είδους, ένα τροποποιημένο Volkswagen Passat Variant 3c που ονομάστηκε BrainDriver υπήρξαν επιτυχείς.
 Ένας οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» με τους εγκεφαλικούς αισθητήρες, μπορούσε να ελέγχει χωρίς πρόβλημα το όχημα. Ωστόσο υπήρχε μικρή χρονική υστέρηση ανάμεσα στη νοητική εντολή και στην πραγματοποίησή της που καθιστά το σύστημα επικίνδυνο προς το παρόν, για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης στο δρόμο. 
Το καινοτομικό όχημα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο προς το παρόν και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν το αυτοκίνητο αυτό προορίζεται ποτέ για πραγματική οδήγηση στους δρόμους.
 
 
 
Πηγή : newsit.gr

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η χρήση κινητού τηλεφώνου αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα...


Ερευνητές στο εθνικό ινστιτούτο της Αμερικής διαπίστωσαν οτι μία ώρα χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι αρκετή για να επιταχύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα προς την κεραία του τηλεφώνου...


Η έρευνα θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια χρήσης κινητών τηλεφώνων στην υγεία του χρήστη. Οι ερευνητές προέτρεψαν και άλλους επιστήμονες να ασχοληθούν με τα ευρήματα της έρευνας καθώς είναι άγνωστο αν οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν με μαγνητικούς τομογράφους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. 

Η Συγκεκριμένη έρευνα είναι από τις πρώτες που αποκαλύπτουν ότι η χαμηλής συχνότητας ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι κεραίες των κινητών τηλεφώνων έχουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν την εγκεφαλική δραστηριότητα του ανθρώπου...


NASA: Ανακαλύφθηκε υπερρευστό χωρίς τριβή σε αστέρα νετρονίων



Στο παρατηρητήριο της NASA, Chandra, ανακάλυψαν για πρώτη φορά την ύπαρξη υπερρευστού, μια παράξενη κατάσταση της ύλης χωρίς τριβές, στον πυρήνα ενός αστέρα νετρονίων. Μια τέτοια ανακάλυψη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των πυρηνικών αλληλεπιδράσεων με την ύλη σε υψηλότερα επίπεδα πυκνότητας...
Στην γη επιστήμονες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν υπερρευστό από ήλιο και υδρογόνο τα οποία παρουσιάζουν φανταστικές ιδιότητες όπως ότι μπορούν να αναρριχηθούν, να ρέουν αντίθετα απ' την βαρύτητα  η ακόμα και να διαπεράσουν αεροστεγή δοχεία. Επίσης το υπερρευστό στο οποίο υπάρχουν ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια είναι και υπεραγωγός, λόγω της μηδενικής τριβής που παρουσιάζει υπάρχει και μηδενική απώλεια ενέργειας και άρα αποτελεί τον τέλειο ηλεκτρικό αγωγό.

Δύο ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων μελέτησαν το σουπερνόβα που έγινε στη Cassiopeia A, 11.000 έτη φωτός μακρυά από την γη. Τα υπολείμματα που άφησε το σουπερνόβα ήταν έναςαστέρας νετρονίων ο οποίος σε διάστημα μόλις 10 ετών έχασε 4% από την θερμοκρασία του. Τέτοια πτώση της θερμοκρασίας ίσως ακούγετε μικρή αλλά στην πραγματικότητα είναι δραματική πτώση και εξαιρετικά εκπληκτικό για να το παρατηρήσει κάποιος.. 


Σύμφωνα και με τις δύο ομάδες που συμμετέχουν στην έρευνα, η ψύξη του αστέρα θα συνεχιστεί για μερικές δεκαετίες ακόμα ώσπου κάποια στιγμή θα αρχίσει να επιβραδύνει. Είναι πρώτη φορά που αποδεικνύετε η ύπαρξη υπερρευστού σε πυρήνα αστέρα και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επιστήμονες καθώς η χρήση του στην γη ίσως κάποια στιγμή αλλάξει τα πάντα στις τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο και γενικά την βιομηχανία ολόκληρη... 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο υπερρευστό να δημιουργείτε από ήλιο αλλά και να διαπερνάει μπουκάλι... 



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων, η σύγχρονη κιβωτός


Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard είναι ένα ιδαίτερα ασφαλές θησαυροφυλάκιο σπόρων. Βρίσκεται στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1120 χλμ Βόρειο Πόλο.
Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει σπόρους από κάθε γνωστό είδος φυτού του πλανήτη.
Perierga.gr - Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
Η κατασκευή της κόστισε 8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία της Νορβηγικής κυβέρνησης, του διεθνούς οργανισμού Global Crop Diversity Trust και του Nordic Genetic Resource Center (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών).
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων χτίστηκε σε ένα παλιό ορυχείο και στο εσωτερικό του υπάρχουν κρυμένα αποθέματα σπόρων από όλη τη διατροφική αλυσίδα. Βρίσκεται ψηλά στο βουνό για να αποφύγει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και πολύ βαθειά στη γη για να είναι προστατευμένο ακόμη και από μία πυρηνική έκρηξη ή σύγκρουση μεγάλου μετεωρίτη με τη Γη.
Perierga.gr - Παγκόσμια τράπεζα σπόρων
Άν και η κατασκευή του αναζωπύρωσε τις θεωρίες σχετικά με το τέλος του κόσμου και τις επερχόμενες καταστροφές, ο βασικός του σκοπός είναι η προστασία της βιοποικιλότητας προσφέροντας ένα οργανωμένο χώρο αποθήκευσης επιπρόσθετα στις κατά τόπους τράπεζες σπόρων. Η διαχείριση των τοπικών αποθηκών πολλές φορές οδηγεί σε απώλεια ειδών. Η πρόσβαση στους σπόρους ορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών.

Πηγή : perierga.gr , youtube

Έρχονται τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα»


Τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια. Κάθε είδους ενδύματα, όπως μπλούζες, σακάκια, μπουφάν, παντελόνια, που σήμερα μας προστατεύουν απλά από τις καιρικές συνθήκες, θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές.
Έρχονται τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα»
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα παραχθούν και θα διατεθούν στην αγορά τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα», τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, μέσα από ρούχα, τσάντες, τέντες, ώστε να προσφέρουν αυτονομία σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, που θα μεταφέρουμε πάνω μας, ακόμη και σε μεγαλύτερες συσκευές μέσα στο σπίτι.

Ήδη, τέσσερις γνωστές ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Υφατρόνικ», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περί τα 800.000 ευρώ, είναι ένα από τα δύο που προωθεί το τμήμα για τη συνεργασία ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων, με στόχο την παραγωγή «έξυπνων προϊόντων», με τη χρήση οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων. Τις μέρες αυτές, οι δύο πλευρές έθεσαν τις βάσεις της συνεργασίας τους, συζήτησαν τα πλάνα εργασίας και τις λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να παραχθούν τα πρώτα πρωτότυπα προϊόντα και αμέσως μετά να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή για την ελληνική και ξένη αγορά.
«Πρόκειται ουσιαστικά για κοινοπραξία βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων, που συντονισμένα επιχειρούν να πετύχουν τους στόχους για την παραγωγή ‘έξυπνων’ προϊόντων, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα-απόδοση και σε πολύ χαμηλό κόστος. Η συνεργασία αφορά δύο ξεχωριστά έργα, το ένα από τα οποία είναι η παραγωγή λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις», επεσήμανε ο κ. Λογοθετίδης.
Άλλες εφαρμογές των «έξυπνων υφασμάτων» είναι οι τέντες στα μπαλκόνια των σπιτιών, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και θα μπορούσαν να διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μίξερ, ηλεκτρική σκούπα κ.α.)
Φωτοβολταϊκά με μεγάλες αποδόσεις και «έξυπνοι» αισθητήρες
Το δεύτερο έργο, στο οποίο συμπράττουν δύο ελληνικές εταιρίες, έχει την ονομασία «Νανοργάνικ», από το οποίο θα προκύψουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, με αποδοτικότερα υλικά, που θα παράγουν μεγαλύτερη ενεργειακή τάση, καθώς και εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά.
«Αισθητήρες με οργανικά ηλεκτρονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε δάση για την προειδοποίηση πυρκαγιών, σε πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, όπου θα ενημερώνουν για την κατάσταση λειτουργίας ή τη θερμοκρασία των μηχανών τους, ακόμη και για τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο διδάκτορας-ερευνητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης.
Οι αισθητήρες, φυσικά, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφού θα φέρουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
πηγή: kathimerini.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πως να βρείτε πετρέλαιο και κοιτάσματα αερίου με την βοήθεια των μικροβίων!

Αν ήσασταν από αυτούς που μέχρι σήμερα "έτρεμαν" και μόνο στην ιδέα των μικροβίων με αυτή την είδηση μάλλον θα αναθεωρήσετε...

Τα μικρόβια που υπάρχουν στη γη μπορούν να μας οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, όπως υποστήριξε κατά την διάρκεια διάλεξης του στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά ο καθηγητής Γεράσιμος Λουράντος

Ο καθηγητής στην ομιλία του αναφέρθηκε σε επιφανειακές τεχνικές εξερεύνησης που εφαρμόζει σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε στεριά και υποθαλάσσιες περιοχές. Οι τεχνικές αυτές αφορούν στην ανίχνευση μικροβίων που αναπτύσσονται στο έδαφος, όταν υπάρχουν πάρα πολύ μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων η δε ανάλυση γίνεται στο εργαστήριο σε δείγματα εδάφους που λαμβάνονται επιτόπου.

"Κάνουμε δειγματοληψίες μικρές γεωτρήσεις ένα με ενάμιση μέτρο παίρνουμε γύρω στα 200 γραμμάρια χώμα το οποίο το αναλύουμε και εντοπίζουμε συγκεκριμένα μικρόβια τα οποία ζουν αποκλειστικά είτε με αέρια είτε με υδρογονάνθρακες", εξήγησε ο ίδιος.

"Εμείς βρίσκομε μια πλειάδα μικροβίων τροφοδοτούμε το δείγμα μόνο με μεθάνιο οπότε πεθαίνουν όλα τα μικρόβια εκτός από αυτά που αντέχουν και ζουν. Αυτά τα εντοπίζουμε, τα καταγράφουμε τα καταμετρούμε και δημιουργούμε τρισδιάστατους χάρτες. Όπου έχουμε αυξημένη παρουσία αυτών των μικροβίων είναι ενδεικτικό με πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι από κάτω υπάρχει, κοίτασμα αερίου.

Παρομοίως, σε άλλα δείγματα τροφοδοτούμε μόνο με υδρογονάνθρακες μεθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο μέχρις ότου πεθαίνουν όλα τα άλλα μικρόβια και μόνο τα μικρόβια, τα "ξαδέρφια" των προηγουμένων, που ζουν μόνο με υδρογονάνθρακες, επιβιώνουν.

Καταμετρούμε τον πληθυσμό τους, την δραστηριότητα τους και τον αριθμό τους και δημιουργούμε πάλι τρισδιάστατους χάρτες. Πάνω σε αυτούς τους χάρτες βασιζόμαστε στο θέμα εντοπισμού των γεωτρήσεων και της "ακτινογραφίας" της γης", συνέχισε για την μέθοδό τους.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι αυτό που προτείνει δεν αναιρεί τις ήδη υπάρχουσες κλασσικές μεθόδους, επισημαίνοντας ότι "είναι μέθοδος προηγμένης τεχνολογίας για ελαχιστοποίηση του ρίσκου των γεωτρήσεων".

Η τεχνολογία των μικροβίων θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε κατάλληλες περιοχές και πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις, να μπορεί να εκτιμηθεί, το ρίσκο και να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της γεώτρησης που, όπως είπε, είναι το πιο ακριβό μέρος της έρευνας.

"Η μέθοδος των μικροβίων ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ανατολική Γερμανία το 1962, στην Δυτική Αφρική το 2009 έγιναν 3000 χαμηλές γεωτρήσεις με δειγματοληψία και καλύφθηκαν πάνω από 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα με λιγότερο από 3 εκατομμύρια δολάρια".

Ο κ. Λουράντος που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρο - Ενέργεια που έχει ως έδρα την Ελλάδα τόνισε ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τζίρο στην Ελλάδα και το 100% των εργασιών της είναι εκτός Ελλάδος με δραστηριότητες στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων , Βασίλη Κελεσίδη, που είχε προσκαλέσει τον κ. Λουράντο, η ομιλία του ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων να βοηθήσει στην κατεύθυνση εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας που έχει βαλτώσει τα τελευταία 15 χρόνια.

"Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο ίδρυσης του φορέα που θα ασχοληθεί με τα αντικείμενα αυτά αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που πρέπει να είναι ταχείες και εστιασμένες", επεσήμανε ο κ Κελεσίδης

Πηγή : newsit.gr

Δημιουργήθηκε το πρώτο αντι-λέιζερ στον κόσμο. Απορροφά το φως και το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια

Ερευνητές στις ΗΠΑ έφτιαξαν ένα αντι-λέιζερ που λειτουργεί αντίθετα από το συμβατικό. Αντί να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια και να εκπέμπει ακτίνες φωτός (όπως ένα λέιζερ), κάνει το αντίστροφο, απορροφώντας φως και μετατρέποντάς το σε θερμότητα, η οποία εύκολα μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ένα συμβατικό λέιζερ παράγει μια ροή φωτονίων, τα οποία ενισχύονται κατάλληλα και μετά εξέρχονται από τη μια ή τις δύο άκρες της συσκευής με μορφή ακτίνας. Το 2010 ο φυσικός Ντάγκλας Στόουν του πανεπιστημίου Γιέιλ κατάφερε να αντιστρέψει τη διαδικασία θεωρητικά και τώρα, η ίδια ομάδα ερευνητών του ίδιου πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας ένα κοινό υλικό (μια μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων), που απορροφά το φως αντί να το ενισχύει, κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το αντι-λέιζερ.

Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% (θεωρητικά το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 99,999%) του εκπεμπόμενου σχεδόν υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.

Μελλοντικά επίσης το αντίστροφο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.
 
Πηγή : newsbeast.gr

Αυστριακής τεχνολογίας τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο

Είναι από τα πρώτα πλήρως τηλεχειριζόμενα ελικόπτερα έτοιμα να λάβουν μέρος σε κανονική μάχη. Το νέο CAMCOPTER S-100 είναι αυστριακής τεχνολογίας και μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 5 χιλιόμετρα.

Με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα το ειδικό αυτό ελικόπτερο έχει τη δυνατότητα να πετάξει σε αποστάσεις 180 χιλιομέτρων και να συμμετέχει σε ασκήσεις χωρίς να υπάρχει φόβος απώλειας ανθρώπων. Το ελικόπτερο ελέγχεται από χειριστές σε απόλυτα ασφαλή τοποθεσία ενώ έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε μακρινές τοποθεσίες.

Πηγή : newsbeast.gr

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τεχνητά δέντρα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα!

Τα δέντρα φυσικά φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, αλλά με την αύξηση των ρύπων παγκοσμίως η φύση δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει.
Στηριζόμενοι σε αυτή την υπόθεση οι σχεδιαστές Mario Caceres και Cristian Canonico σχεδίασαν μια σειρά από τεχνητά δέντρα για τον διαγωνισμό προστασίας του περιβάλλοντος SHIFTboston.
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!
Τα τεχνητά δέντρα που ονομάζονται TREEPODS. Έχουν τη δυνατότητα να απομάκρύνουν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να απελευθερώνουν οξυγόνο.
Επιπρόσθετα περιλαμβάνουν ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για το φιλτράρισμα του αέρα αλλά και τον φωτισμό τους.
Τα δέντρα είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!
Perierga.gr - Τεχνητά δέντρα!

Πηγή : perierga.gr

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Στις πόλεις καθημερινά καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, σχεδόν αποκλειστικά, από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, δηλαδή το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τον άνθρακα. Ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τις πηγές αυτές, oι οποίες, παρόλη τη σπουδαία συνεισφορά τους στο σύγχρονο πολιτισμό, ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.
Αντιθέτως, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναπληρώνονται μέσω των φυσικών κύκλων και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες, όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας, που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ. Εξάλλου, η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών μας αναγκών, συνεισφέροντας στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικά καύσιμα, στην ελάττωση του φαινόμενου του Θερμοκηπίου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων περιοχών. Οι μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι:
Η Ηλιακή Ενέργεια, η οποία αξιοποιείται με τα:
Παθητικά Ηλιακά Συστήματα
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι δομικά στοιχεία του κτιρίου, που, αξιοποιώντας τους νόμους μεταφοράς θερμότητας, συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν σε μορφή θερμότητας και τη διανέμουν στο χώρο. Η συλλογή της ηλιακής ενέργειας βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ειδικότερα, στην είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω του γυαλιού ή άλλου διαφανούς υλικού και τον εγκλωβισμό της θερμότητας στο εσωτερικό του χώρου. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα συνδυάζονται και με τεχνικές φυσικού φωτισμού καθώς και παθητικά συστήματα και τεχνικές για το φυσικό δροσισμό των κτιρίων το καλοκαίρι. Μπορούν δε να εφαρμοστούν τόσο σε καινούργια, όσο και σε ήδη υπάρχοντα κτίρια.
Ενεργητικά Ηλιακά συστήματα
Τα ενεργητικά (ή θερμικά) ηλιακά συστήματα αποτελούν μηχανολογικά συστήματα που συλλέγουν, την ηλιακή ενέργεια, τη μετατρέπουν σε θερμότητα, την αποθηκεύουν και τη διανέμουν, χρησιμοποιώντας είτε κάποιο υγρό είτε αέρα ως ρευστό μεταφοράς της θερμότητας. Χρησιμοποιούνται για θέρμανση νερού οικιακής χρήσης, για τη θέρμανση και ψύξη χώρων, για βιομηχανικές διεργασίες, για αφαλάτωση, για διάφορες αγροτικές εφαρμογές, για θέρμανση του νερού σε πισίνες κ.λ.π. Η πιο απλή και διαδεδομένη μορφή των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι οι γνωστοί σε όλους μας ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη μετά την Κύπρο σε εγκατεστημένους ηλιακούς συλλέκτες ανά κάτοικο.
Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης περιοχών που είναι δύσκολο να πάρουν ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο (απομονωμένα σπίτια, φάροι, κ.α). Μικροί υπολογιστές και ρολόγια χρησιμοποιούν τα Φ/Β για την λειτουργία τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή των Φ/Β συστημάτων, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας υπάρχει ένας μικρός αριθμός εγκατεστημένων Φ/Β συστημάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 1000 kWp. Οι κυριότερες εφαρμογές Φ/Β στη χώρα μας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 1000 kWp, αφορούν μικρά αυτόνομα συστήματα για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων περιοχών.
Αιολική Ενέργεια
Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου υπήρξε από την αρχαιότητα μια λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ανθρώπου: ιστιοφόρα, ανεμόμυλοι κ.λ.π. Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας είναι από τις ευνοϊκότερες γεωγραφικές θέσεις παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
Bιομάζα

Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα καυσόξυλα, τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (κλαδοδέματα, άχυρα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας.
Οι κυριότερες χρήσεις της βιομάζας είναι:
Θέρμανση θερμοκηπίων

Θέρμανση κτιρίων με καύση βιομάζας σε ατομικούς/κεντρικούς λέβητες : Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση κτιρίων ατομικοί/κεντρικοί λέβητες πυρηνόξυλου.

Παραγωγή ενέργειας σε γεωργικές βιομηχανίες

Παραγωγή ενέργειας σε βιομηχανίες ξύλου

Τηλεθέρμανση : είναι η προμήθεια θέρμανσης χώρων καθώς και θερμού νερού χρήσης σε ένα σύνολο κτιρίων, έναν οικισμό, ένα χωριό ή μια πόλη, από έναν κεντρικό σταθμό παραγωγής θερμότητας. H θερμότητα μεταφέρεται με προ-μονωμένο δίκτυο αγωγών από το σταθμό προς τα θερμαινόμενα κτίρια .

Παραγωγή ενέργειας σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)
Γεωθερμία

Η Γεωθερμία είναι μία ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή που μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, αλλά και να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ή ατμού ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25 °C μέχρι 350 °C. Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150 °C) η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.
Η Υδραυλική Ενέργεια
Η υδραυλική ενέργεια, όπως λέγεται η ενέργεια του νερού, είναι μια παραδοσιακή πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τον άνθρωπο. Το νερό πέφτοντας από κάποιο ύψος ή ρέοντας με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να περιστρέψει τροχούς με πτερύγια (υδροστροβίλους). Αυτή την περιστροφή την αξιοποιούμε παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια σε ειδικές εγκαταστάσεις (υδροηλεκτρικοί σταθμοί).
Παρακάτω παρουσιάζονται οι τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μπορεί να εφαρμοστούν σε κτίρια και οικιστικά σύνολα.


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κατασκευή χρονομηχανής


timemachineΟ Ronald Mallett, φυσικός στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, πιστεύει ότι γνωρίζει τον τρόπο να κατασκευάσει μία χρονομηχανή, μια πραγματική συσκευή που θα μπορέσει να μεταφέρει κάποιον ή κάτι από το μέλλον στο παρελθόν, ή κι αντίστροφα. Σε αντίθεση με παλαιότερους επιστήμονες που προσέγγιζαν την ιδέα της χρονομηχανής, ο 57 ετών καθηγητής, έχει επινοήσει μια μηχανή που θεωρεί ότι θα μπορούσε να μεταφέρει οτιδήποτε, από ένα άτομο εώς έναν άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους."Δεν αστειεύομαι. Ελπίζω να λειτουργήσει ένα πρότυπο και να αρχίσω τα πειράματα άμεσα", λέει ο Mallett, ο οποίος θα αναλύσει τις ιδέες τους για τα χρονοταξίδια σε μία συνάντηση στο μουσείο επιστημών της Βοστώνης." Θα ήμουν λίγο αφελής εάν δεν παραδεχόμουν ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν εργαστεί με αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται για τη θεωρία του Ron Mallett σχετικά με την ύλη ούτε εκτρέπομαι από τους ήδη γνωστούς και αποδεκτούς φυσικούς νόμους. Είναι η θεωρία της σχετικότητας του Einstein".
Όμως ο Alan Guth, καθηγητής φυσικής στο MIT που έχει μελετήσει τη θεωρία των χρονομηχανών, λέει ότι δεν είναι βέβαιος εάν ακόμα και θεωρητικά είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος μέσα στο χρόνο. Πολύ περισσότερο, τα χρονοταξίδια να γίνουν και πραγματικότητα: "Σίγουρα όμως όχι κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων". Ένας άλλος φυσικός, ο Stanley Deser, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brandeis, που πρόσφατα εξέδωσε μία εργασία με τίτλο "Time travel?" λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι η φυσική αλλά η δυνατότητα να γίνει το χρονοταξίδι. "Είναι σαν να προσπαθούμε να συσσωρεύσουμε όλη την ύλη του σύμπαντος σε μία πολύ μικρή περιοχή" κι εύχεται στον Mallett, "Καλή τύχη".
Μετά από 27 έτη στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, ο Mallett έχει την εμπιστοσύνη του προϊσταμένου του, William Stwalley, προέδρου του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου. "Οι ιδέες του βεβαίως έχουν αξία. Σκέφτομαι ότι μερικές από τις ιδέες του είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και αποτελούν εφαρμογές της γενικής σχετικότητας". Το σχέδιο του Mallett δεν απαιτεί κάποιο είδος ελκήθρου, το μέσο μεταφοράς στο βιβλίο του H.G. Wells ''The Time Machine" ή να αγγίζει τα 88 μίλια ανά ώρα σε ένα ιπτάμενο DeLorean όπως στην ταινία ''Back to the Future". Η χρονομηχανή του χρησιμοποιεί μονάχα ένα φωτεινό δακτύλιο.
Σύμφωνα με τη θεωρία της βαρύτητας του Einstein, κάθετι που έχει μάζα ή ενέργεια παραμορφώνει το διάστημα και τον χρόνο γύρω από αυτό, όπως μια μπάλλα μπόουλινγκ που πέφει πάνω σε ένα τραμπολίνο. Ακτίνες λέιζερ που κινούνται με τον κατάλληλο τρόπο, επιβραδυνόμενες και μετέπειτα επιταχυνόμενες, μπορούν να χτυπήσουν στόχους και να προκαλέσουν ανάλογη παραμόρφωση δίνοντας θεωρητικά τη δυνατότητα μεταφοράς κάποιου διαμέσου του χρόνου, υποστηρίζει ο Mallett. Ο τελευταίος και οι συνεργάτες από το Κοννέκτικατ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μία συσκευή για να διαπιστώσουν εάν είναι δυνατόν να μεταφέρουν ένα υποατομικό σωματίδιο, πιθανώς ένα νετρόνιο, μέσα στο χρόνο. Η ενέργεια από μια περιστρεφόμενη ακτίνα λέιζερ, θα παραμορφώσει το χώρο στο εσωτερικό ενός φωτεινού δακτυλίου, έτσι ώστε η βαρύτητα αναγκάζει το νετρόνιο να περιστραφεί πλαγίως. Με ακόμη περισσότερη ενέργεια, ο Mallett θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εμφανιστεί ένα δεύτερο νετρόνιο. Το δεύτερο μόριο θα είναι το πρώτο που έρχεται από το μέλλον.
Ο Mallett αντιλαμβάνεται ότι η μεταφορά ενός ανθρώπου μέσα στο χρόνο ίσως απαιτεί περισσότερη ενέργεια αλλά ονομάζει αυτή τη δυσκολία ως "πρόβλημα εφαρμοσμένης μηχανικής". Εάν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το φως για να σταλεί ένα νετρόνιο πίσω ή εμπρός στο χρόνο, μία διαδικασία που δεν απαιτεί τόσο πολύ ενέργεια όσο η μεταφορά ανθρώπου, ο Mallett θεωρεί ότι δεν θα είναι αδύνατον να κατορθώσουν οι μηχανικοί να στείλουν έναν άνθρωπο.
Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καριέρας του, ο Mallett κρατούσε μυστικό ότι η επιθυμία του για την πραγματοποίηση χρονοταξιδίων, ήταν η αιτία που τον ώθησε να γίνει φυσικός. Και μόνο πριν από λίγα χρόνια άρχισε να δημιουργεί την ιδέα κατασκευής κάποιας χρονομηχανής. Και τι θα συμβεί εάν προκύψουν κάποια παράδοξα; όπως κάποιοι χρονοταξιδιώτες που θα επιλέξουν να σκοτώσουν τους γονείς τους ώστε ποτέ να μην γεννηθούν; Ο Mallett εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν γιατί οι ταξιδιώτες θα ζουν σε ένα "παράλληλο σύμπαν". Και τι θα γίνει με την ηθική της ιστορίας που θα μεταβάλλεται; "Θα υπάρχουν νόμοι που θα ελέγχουν τα χρονοταξίδια", σημειώνει. " Οποιαδήποτε τεχνολογία έχει και την κακή της πλευρά. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσουμε. Σαν είδη έχουμε αγγίξει και μελετήσει πολλά πράγματα. Από τότε που ζούσαμε σε σπηλιές. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε για να επιτύχουμε μία καλύτερη πραγματικότητα. Σκέφτομαι πως μόνο θαρραλέα μπορούμε να πορευτούμε".

Βιβλιογραφικές αναφορές και σύνδεσμοι:

πηγή: sciencenews.gr - e-telescope.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αιολικό αυτοκίνητο κάλυψε 5.000 χλμ με 7 ευρώ!

Μόλις στο πρώτο του ταξίδι, το αιολικό αυτοκίνητο σκόρπισε… ελπίδες. Η κάλυψη της απόστασης των 5.000 χιλιομέτρων κόστισε 10 δολάρια Αυστραλίας ή περίπου 7 ευρώ!


Perierga.gr - Αιολικό αυτοκίνητο!
Το ταξίδι του «Αέρινου Εξερευνητή» (Wind Explorer) ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το πρωτότυπο αυτοκίνητο που κινήθηκε τόσο σε πολικά ψυχή όσο και σε υψηλότατες θερμοκρασίες και οι Γερμανοί επενδυτές του ευελπιστούσαν ότι θα έδειχνε ότι υφίσταται ήδη τεχνολογία, ικανή να στηρίξει αυτοκίνητα με ανανεώσιμη ενέργεια ακόμη σε τέτοια σκληρά ταξίδια.
«Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με αιολική ενέργεια και μπορεί να ταξιδεύσει σε δρόμο τέτοιες αποστάσεις και βεβαίως είναι το πρώτο αυτοκίνητο, οπουδήποτε στον κόσμο, που παίρνει κίνηση και από ιστίο», δήλωσε ο κατασκευαστής του οχήματος, Στέφαν Zίμερερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήθελε να δείξει «ότι αν θέλεις να κατασκευάσεις ένα ελαφρύ ηλεκτρικό επαρκές αυτοκίνητο, μπορείς σήμερα».
Perierga.gr - Αιολικό αυτοκίνητο!
Το ανοιχτό αυτοκίνητο που μοιάζει με αγωνιστικό, είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει ρόδες ποδηλάτου και κινείται κυρίως από μία μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζεται το βράδυ από μία φορητή αεροτουρμπίνα, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκε και ένας χαρταετός, περίπου σαν ιστίο.
Ζυγίζει περίπου 80 κιλά χωρίς τις μπαταρίες και περίπου 200 κιλά συνολικά, πολύ ελαφρύτερο από ένα μέσο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 90 χιλιομέτρων την ώρα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αντιμετώπισε θερμοκρασίες έως και 60 βαθμούς Κελσίου στις πεδιάδες του Νουλαμπόρ, προκαλώντας ανησυχία για το κατά πόσο δεν θα υπερθερμανθούν οι μπαταρίες, ενώ διαπιστώθηκε επίσης και ένα ζήτημα άνεσης καθώς είναι μόλις 15 εκατοστά από το έδαφος.
Perierga.gr - Αιολικό αυτοκίνητο!
«Ο ζεστός αέρας έμπαινε μέσα στο αυτοκίνητο και σχεδόν μας έκαιγε το δέρμα και τρεις ημέρες μετά είχαμε 7 βαθμούς Κελσίου και παγώσαμε», είπε ο Ζίμερερ.
Οι άνεμοι κάποιες στιγμές υποχωρούσαν, αναγκάζοντας το αυτοκίνητο να καταφεύγει για επαναφόρτιση σε κατασκηνώσεις κατά μήκος του δρόμου. Από τα συνολικά 5.000 χιλιόμετρα, τα 2.480 έγιναν με αιολική ενέργεια, τα 480 με ιστίο και τα 2.100 με ηλεκτρική ενέργεια.
«Συνολικά το ταξίδι κόστισε 10 δολάρια Αυστραλίας που πληρώσαμε για τις φορτίσεις ηλεκτρισμού», είπε ο Ντιρκ Γκίον, ο έτερος των κατασκευαστών του, διευκρινίζοντας ότι το όχημα δεν είναι έτοιμο για πρακτική χρήση, αλλά έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

πηγή: perierga.gr, φωτογραφίες REUTERS

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γνωρίστε τον ΙΒΜ Watson


Μπορεί ένας υπολογιστής να απαντήσει ερωτήσεις σε φυσική γλώσσα;


Μπορεί να κατασκευαστεί ένα υπολογιστικό σύστημα, ικανό να ανταγωνισθεί την ανθρώπινη ικανότητα απόκρισης σε ερωτήσεις, όταν αυτές τίθενται σε φυσική γλώσσα (όχι σε κωδικοποιημένη γλώσσα υπολογιστών), με ταχύτητα, ακρίβεια και σιγουριά; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει ο Watson της ΙΒΜ συμμετέχοντας σε ένα διάσημο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων στις ΗΠΑ.

Ο Watson πήρε το όνομά του προς τιμήν του ιδρυτή της IBM, Thomas J. Watson. Κατασκευάστηκε από μια επιστημονική ομάδα του τομέα Έρευνας της IBM, σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Ο Watson συμμετέχει στο παιχνίδι Jeopardy με αντιπάλους δύο ανθρώπους-πρωταθλητές στο διάσημο τηλεπαιχνίδι.

Το τηλεπαιχνίδι Jeopardy αποτελεί επιπλέον πρόκληση, καθώς δίνονται στους διαγωνιζόμενους στοιχεία που προϋποθέτουν την κατανόηση και ανάλυση σχημάτων λόγου, όπως η ειρωνεία και τα λογοπαίγνια. Πρόκειται για στοιχεία του λόγου που συνήθως οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν, ενώ παραδοσιακά οι υπολογιστές αδυνατούν να αντιληφθούν. Επίσης, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων (λογοτεχνία, πολιτική, κινηματογράφο, επιστήμη, επικαιρότητα κ.λ.π.) και η νίκη προϋποθέτει γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις. 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται έναντι των Ken Jennings και Brad Rutter, των κορυφαίων έως τώρα παικτών του διαγωνισμού. Σε περίπτωση νίκης της IBM, η εταιρεία θα δωρίσει το σύνολο του επάθλου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

Οι επιστήμονες της IBM δημιούργησαν ένα προηγμένο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία POWER 7 της ΙΒΜ και είναι ικανό να διακρίνει μεταξύ των σχετικών και των μη σχετικών στοιχείων, να ερμηνεύει διττές εκφράσεις και να πραγματοποιεί υψηλή ανάλυση και συσχετισμό δεδομένων με στόχο την ορθότητα της απάντησης, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για αυτό το σκοπό, ο Watson επεξεργάζεται και αναλύει τις πληροφορίες που περιέχονται στη μνήμη του, ο όγκος των οποίων ισοδυναμεί με ένα εκατομμύριο βιβλία. 

Η σύγχρονη τεχνολογία, στην οποία βασίζεται ο Watson, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς με ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως π.χ. στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την πραγματοποίηση βελτιωμένων ιατρικών διαγνώσεων κ.ά. 

Στο πρώτο χτεσινό επεισόδιο του Jeopardy το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Watson $5.000, Brad Rutter $5.000 και Ken Jennings $2.000. 

To 1997 o υπολογιστής Deep Blue νίκησε τον καλύτερο σκακιστή στον κόσμο και άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τους υπολογιστές. Ο Γκάρι Κασπάροφ είχε χάσει από τον υπερυπολογιστή της ΙΒΜ, δίνοντας του την νίκη στη μάχη Ανθρώπου-Μηχανής.

Ο Κασπάροφ είχε κατηγορήσει τους προγραμματιστές του ηλεκτρονικού αντιπάλου του για αδικία. Υποστήριζε τότε ότι άλλαζαν τη μέθοδο του παιχνιδιού στον Deep Blue πριν από κάθε παρτίδα, κι έτσι ήταν βρισκόταν ενώπιον διαφορετικού παίκτη κάθε φορά.
Αργότερα, το 2003 ο Κασπάροφ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Deep Junior και αυτό το παιχνίδι Ανθρώπου Μηχανής έληξε ισόπαλο. Αυτό παιχνίδι είχε τότε πει, ήταν δίκαιο, είπε. Ήταν μάλιστα το πρώτο που αναγνωρίστηκε επισήμως από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκάκι.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ιστορικό διαστημικό ραντεβού για την Ελλάδα!

Δείτε το διαστημόπλοιο της NASA να προσεγγίζει τον κομήτη Temple 1.

Ενα ιστορικό ραντεβού ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Stardust της NASA και στον κομήτη «Τέμπελ 1», που έχει σχήμα πατάτας και μέγεθος όσο το μισό Μανχάταν γίνει, αν όλα πάνε καλά, 340 εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας (τα χαράματα στην Ελλάδα).

Επικεφαλής του ερευνητικού εγχειρήματος είναι ο Θανάσης Οικονόμου, Ελληνας επιστήμονας, που εδώ και χρόνια διαπρέπει στις ΗΠΑ.

Το διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να περάσει σε απόσταση μόνο 200 χιλιομέτρων από τον κομήτη για να τον μελετήσει. Είναι ο δεύτερος κομήτης που μπαίνει στο στόχαστρο του Stardust από το 1999 που εκτοξεύτηκε.

Το 2004 έφθασε κοντά τον κομήτη «Wild 2» και κατάφερε να συλλέξει σωματίδια σκόνης, τα οποία μάλιστα, το 2006, έστειλε πίσω στη Γη, μέσα σε μια μεταλλική κάψουλα με αλεξίπτωτο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για τα πρώιμα στάδια του ηλιακού μας συστήματος, μελετώντας την πρωτογενή σκόνη κομητών και αστεροειδών, η οποία προέρχεται από τις απαρχές δημιουργίας του ήλιου και των πλανητών.

Τώρα, το Stardust ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αποστολή που του ανέθεσε η NASA, την προσέγγιση του κομήτη «Τέμπελ 1», τον οποίο για πρώτη φορά είχε πλησιάσει, το 2005, ένα άλλο σκάφος, το Deep Impact, επίσης της NASA.

Το σκάφος εκείνο είχε προκαλέσει έκρηξη στον κομήτη, στέλνοντας ένα βλήμα από χαλκό και αλουμίνιο βάρους 370 κιλών περίπου και είχε δημιουργήσει ένα κρατήρα, ώστε να συλλέξει περισσότερο υλικό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η φωτογράφηση του κρατήρα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της σκόνης που δημιουργήθηκε.

Αυτή τη φορά, το Stardust ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη και να πάρει εικόνες υψηλής ανάλυσης από το σημείο πρόσκρουσης και τον κρατήρα (αν το σκάφος βρεθεί από τη σωστή πλευρά), καθώς επίσης να μετρήσει το μέγεθος και τη σύσταση των σωματιδίων σκόνης.

Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να δουν αν και κατά πόσο ο κομήτης παρουσιάζει οποιαδήποτε μεταβολή στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 5,5 χρόνια.

Δυστυχώς το Stardust δεν διαθέτει δεύτερη μεταλλική κάψουλα για να μπορέσει να συλλέξει και να στείλει ξανά πίσω στη Γη δείγμα σκόνης του κομήτη, συνεπώς θα αρκεστεί στις φωτογραφήσεις και τις μετρήσεις. Επίσης, “ξεμένει” από καύσιμα και έτσι μάλλον δεν θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει κάποια άλλη διαστημική αποστολή στο μέλλον.

Το βασικό επιστημονικό όργανο πάνω στο Stardust είναι μια συσκευή καταγραφής και μέτρησης της ροής των σωματιδίων σκόνης του κομήτη, την οποία έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι, του πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Θανάση Οικονόμου, ο οποίος, μαζί με την ερευνητική ομάδα του, έχει αναλάβει να συγκρίνει τα νέα στοιχεία για τον «Τέμπελ 1» με αυτά που είχε στείλει προ ετών το Deep Impact. O Οικονόμου ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω και από την πρώτη προσέγγιση του Stardust στον κομήτη Wild 2.

Εκτός από την αποστολή Stardust, ο Οικονόμου συνεργάζεται με τη NASA για τις αποστολές εξερεύνησης του Αρη με οχήματα ρόβερ, καθώς για την αποστολή του σκάφους «Cassini» στον Κρόνο ενώ παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου του Όρλιακα στο νομό Γρεβενών.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε live το γεγονός αυτό:


ΠΗΓΗ : newsit.gr - youtube