Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

NASA - Εξερευνώντας το διάστημα με το τηλεσκόπιο Hubble

Κάθε 97 λεπτά, το Hubble ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη, που κινείται με ταχύτητα περίπου πέντε μίλια ανά δευτερόλεπτο (8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) - αρκετά γρήγορα για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου 10 λεπτά. Καθώς ταξιδεύει, ο καθρέφτης Hubble συλλαμβάνει το φως και το κατευθύνει σε πολλά επιστημονικά όργανα του.
Το Hubble είναι ένα είδος τηλεσκοπίου γνωστό ως ανακλαστήρας Cassegrain. Το φως χτυπά στο κύριο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, ή πρωτεύοντος κατόπτρου, που αναπηδά από το πρωτεύον κάτοπτρο και συναντά ένα δευτερεύον κάτοπτρο. Το δευτερεύον κάτοπτρο εστιάζει το φως μέσα από μια τρύπα στο κέντρο του πρωτεύοντος κατόπτρου που οδηγεί στα επιστημονικά όργανα του τηλεσκοπίου. 


Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι η δυνατότητα ενός τηλεσκοπίου έγκειται στην ικανότητά του να μεγεθύνει τα αντικείμενα. Τα τηλεσκόπια στην πραγματικότητα λειτουργούν με τη συγκέντρωση περισσότερου φωτός απ ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να συλλάβει από μόνο του. Όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο - καθρέφτη έχουμε, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συλλεχθεί, και έτσι να <<βελτιωθεί η όραση του>>. Στο Hubble το πρωτεύον κάτοπτρο είναι 94.5 ίντσες (2,4 μέτρα) σε διάμετρο. Αυτός ο καθρέφτης είναι μικρός συγκριτικά με εκείνους των σημερινών επίγειων τηλεσκοπίων, των οποίων ο καθρέφτης μπορεί να είναι 400 ίντσες (1.000 εκατοστά) και πάνω, αλλά η τοποθεσία του Hubble πέρα ​​από την ατμόσφαιρα του δίνει ξεχωριστή καθαρότητα. διαβάστε περισσότερα...

Πηγή: http://hubblesite.org/the_telescope/hubble_essentials/#how 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου