Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

NASA: Kepler 452B, ο 'ξάδελφος' της Γης


Τον μεγάλο "ξάδελφο" της Γης ανακάλυψε η NASA. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Kepler 452B παρόμοιο με τον δικό μας, στον οποίο θεωρείται πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή! "Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452B σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη, Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B. Ο πλανήτης Kepler 452B, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη. Απέχει επίσης από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο. Το άστρο αυτό είναι μόνο 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ήλιο αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν. Μια πλήρης περιφορά του Kepler 452b γύρω από το άστρο του διαρκεί 385 ημέρες.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι διαβάστε περισσότερα...
Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/epistimi/nasa-en-anamonh-shmantikwn-anakoinwsewn-vrhkan-planhth-san-th-gh.3587750.html

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

NASA - Εξερευνώντας το διάστημα με το τηλεσκόπιο Hubble





Κάθε 97 λεπτά, το Hubble ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη, που κινείται με ταχύτητα περίπου πέντε μίλια ανά δευτερόλεπτο (8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) - αρκετά γρήγορα για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου 10 λεπτά. Καθώς ταξιδεύει, ο καθρέφτης Hubble συλλαμβάνει το φως και το κατευθύνει σε πολλά επιστημονικά όργανα του.
Το Hubble είναι ένα είδος τηλεσκοπίου γνωστό ως ανακλαστήρας Cassegrain. Το φως χτυπά στο κύριο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, ή πρωτεύοντος κατόπτρου, που αναπηδά από το πρωτεύον κάτοπτρο και συναντά ένα δευτερεύον κάτοπτρο. Το δευτερεύον κάτοπτρο εστιάζει το φως μέσα από μια τρύπα στο κέντρο του πρωτεύοντος κατόπτρου που οδηγεί στα επιστημονικά όργανα του τηλεσκοπίου. 


Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι η δυνατότητα ενός τηλεσκοπίου έγκειται στην ικανότητά του να μεγεθύνει τα αντικείμενα. Τα τηλεσκόπια στην πραγματικότητα λειτουργούν με τη συγκέντρωση περισσότερου φωτός απ ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να συλλάβει από μόνο του. Όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο - καθρέφτη έχουμε, τόσο περισσότερο φως μπορεί να συλλεχθεί, και έτσι να <<βελτιωθεί η όραση του>>. Στο Hubble το πρωτεύον κάτοπτρο είναι 94.5 ίντσες (2,4 μέτρα) σε διάμετρο. Αυτός ο καθρέφτης είναι μικρός συγκριτικά με εκείνους των σημερινών επίγειων τηλεσκοπίων, των οποίων ο καθρέφτης μπορεί να είναι 400 ίντσες (1.000 εκατοστά) και πάνω, αλλά η τοποθεσία του Hubble πέρα ​​από την ατμόσφαιρα του δίνει ξεχωριστή καθαρότητα. διαβάστε περισσότερα...

Πηγή: http://hubblesite.org/the_telescope/hubble_essentials/#how