Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Argus II - Το μόσχευμα που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν

Βρέθηκε το μόσχευμα που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν!

Επιστήμονες δημιουργούν μόσχευμα που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενα και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε...
Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενο, μεταφράζοντας το αλφάβητο σε κώδικα Braille και αποστέλλοντας εικόνα της «μετάφρασης» στους οπτικούς νευρώνες του ματιού.
Για να γίνει αυτό, απαιτείται η τοποθέτηση μοσχεύματος πάνω από τον αμφιβληστροειδή, το οποίο λειτουργεί ως οθόνη με διάταξη 10×6 και επιτρέπει στον τυφλό να διαβάζει κείμενο και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε. Το εν λόγω μόσχευμα ονομάζεται Argus II και οι μέχρι τώρα δοκιμές είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά εθελοντής κατόρθωσε να διαβάσει με ταχύτητα ενός γράμματος/δευτερόλεπτο και ακρίβεια 89%.
Μπορεί η παραπάνω ταχύτητα να ακούγεται μικρή (δεδομένης της ανάγνωσης 800 γραμμάτων το λεπτό με τη χρήση κώδικα braille) αλλά ενδεχομένως το συγκεκριμένο μόσχευμα να αποδειχτεί μια τεράστια καινοτομία για όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου