Όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη θέση κατέλαβε το μποζόνιο Χιγκς, η ύπαρξη του οποίου προβλέφθηκε θεωρητικώς πριν από περισσότερο από 40 χρόνια από τον Πίτερ Χιγκς, αλλά τον περασμένο Ιούλιο επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτή η θεωρία μάλλον έγινε… πράξη. Ιδού λοιπόν η σχετική λίστα: διαβάσε περισσότερα...
Στις γκάφες της χρονιάς πρωταγωνιστούν οι εταιρείες που λατρεύουμε να μισούμε: Microsoft, Facebook, Apple, Nokia όλες μας προσέφεραν τουλάχιστον μια φορά μέσα στην χρονιά άφθονο γέλιο διαβάστε περισσότερα...
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πλέον αλματώδης. Κάθε χρονιά κομίζει σε επίπεδο γνώσης κολοσσιαίες τομές, με εφαρμογές που κάνουν τη διαφορά στις ζωές μας ή υπόσχονται καλύτερες μέρες στο μέλλον. Για τη χρονιά που τελειώνει, το περιοδικό National Geographic συνοψίζει τις ανακαλύψεις που σημάδεψαν τη χρονιά και διαβάστε περισσότερα...
Πολλούς αιώνες πριν η ΝΑΣΑ αποδείξει την ύπαρξη την Μουσικής στο Σύμπαν, ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η «η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή», ότι «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει...διαβάστε περισσότερα
Η θέα της Γης από ψηλά τα βράδυα είναι εκπληκτική. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι φωτογραφίες και το βίντεο που έστειλε ο δορυφόρος της ΝΑSA Suomi ΝPP ο οποίος τέθηκε σε τροχιά στις 28 Οκτωβρίου του 2011. Οι εικόνες που έστειλε πρόσφατα ο δορυφόρος… ο οποίος είναι εξοπλισμένος με έναν ειδικό αισθητήρα υπερύθρων που ανιχνεύει το φως είναι πράγματι εντυπωσιακές και είναι οι καθαρότερες που έχουν ληφθεί ποτέ.
Από αυτές γίνεται φανερό πως στην Ευρώπη περισσότερο φωτισμένες είναι οι χώρες της Μπενελούξ – Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργου – και μια περιοχή ανάμεσα στα σύνορα της Βόρειας Ιταλίας και της Αυστρίας.
Ο δορυφόρος μπορεί να «συλλάβει» οτιδήποτε φωτίζεται στη Γη. Από τα φώτα των πόλεων, την αντανάκλαση του φεγγαρόφωτου και των άστρων στα σύννεφα, τις πυρκαγιές στα δάση, αλλά και τα φώτα στα πλοία…
Η σκοτεινή Βόρεια Κορέα και η φωταγωγημένη Νότια…
Στην Αμερική είναι ολοφάνερο ότι πρωταγωνίστρια στα φώτα είναι η Ανατολική Ακτή…
Εντυπωσιακό είναι και το πως διακρίνεται ο Νείλος από τον… ουρανό.
Στην Δέσδρη, σε ένα γυάλινο αλεξίσφαιρο, σκοτεινό υπόγειο θάλαμο, της Πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης διατηρείτε το 39 σελίδων ημερολόγιο των Μάγιας, που πολύ λόγος γίνεται εν όψη του 2012. Σε υγρασία 50%, θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου και ένταση φωτός... 50 lux, είναι η ιδανικές συνθήκες για την συντήρηση του πολιτιστικού αυτού Θησαυρού, λέει ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Thomas Burger, οποιαδήποτε απόκλιση από τις συνθήκες αυτές θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα το χειρόγραφο αυτό. Δείτε παρακάτω όλες τις σελίδες του κειμηλίου......
Εδώ βλέπουμε την τελευταία σελίδα του ημερολογίου των Μάγιας με την μεγάλη πλημμύρα να αναβλύζει μέσα από έναν Αλιγάτορα.
Οι περιοχές που εμφανίζονται κόκκινες στο βόρειο πόλο του Ερμή παραμένουν μόνιμα σκοτεινές. Η εικόνα συνδυάζει δεδομένα επίγειου ραντάρ με λήψεις του Μessenger.
Ουάσινγκτον
Πάγος στις «καυτές» θερμοκρασίες του ηλιακού μας συστήματος; Και, ακόμη περισσότερο, οργανικά υλικά, η «βάση» της ζωής, στον Ερμή; Ακούγεται παράδοξο, αυτό όμως ακριβώς φαίνεται ότι ανίχνευσε το Messenger, το ερευνητικό σκάφος της NASA που εξερευνά εδώ και περίπου δυο χρόνια τον κοντινότερο στον ήλιο μας πλανήτη.
Εκπληξη τα οργανικά υλικά
Ο Ερμής χαρακτηρίζεται από τα πιο ακραία θερμομετρικά «σκαμπανεβάσματα» στο ηλιακό μας σύστημα, με θερμοκρασίες που ανεβαίνουν στους 400 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και πέφτουν στους -170 τη νύχτα. Υπό τέτοιες συνθήκες το ενδεχόμενο ο πλανήτης να καλύπτεται από πάγο θεωρείτο ουσιαστικά απίθανο. Ωστόσο το γεγονός ότι ο άξονάς του δεν έχει σχεδόν καμία κλίση – και άρα οι πόλοι του δεν «βλέπουν» ποτέ τον Ηλιο – άφηνε πάντα ανοιχτό ένα ενδεχόμενο παρουσίας πάγου στις σκοτεινές πολικές περιοχές του.
Οι πρώτες ενδείξεις ότι το ενδεχόμενο αυτό ίσως τελικά και να ίσχυε ήρθαν το 1992, όταν ραδιοτηλεσκόπια από τη Γη είχαν εντοπίσει φωτεινές κηλίδες στους πόλους του Ερμή, κανείς όμως δεν μπορουσε να τις επιβεβαιώσει. Τώρα, είκοσι χρόνια μετά, οι ενδείξεις αυτές όχι μόνο φάνηκαν να επαληθεύονται με μια σειρά μετρήσεων από τα όργανα του Messenger αλλά, επί πλέον, τα δεδομένα του ερευνητικού σκάφους επεφύλαξαν στους ειδικούς και μια πραγματική έκπληξη: το ενδεχόμενο της παρουσίας οργανικών ενώσεων σε ένα μέρος όπου ουδέποτε τις είχαν φανταστεί.
Συγκεκριμένα το Messenger ανίχνευσε υδρογόνο (μια σαφή ένδειξη παρουσίας νερού) σε κρατήρες στους πόλους του Ερμή – εκεί όπου τα τηλεσκόπια είχαν «δει» τις φωτεινές κηλίδες. Οι ίδιες κηλίδες εντοπίσθηκαν επίσης στη «χαρτογράφηση» της επιφάνειας του πλανήτη με λέιζερ – αν και ορισμένα σημεία τους φάνηκαν να είναι πιο σκούρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν τα δεδομένα και παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους σε δυο άρθρα στην επιθεώρηση «Science» τα φωτεινά τμήματα των κηλίδων, τα οποία είναι και τα ψυχρότερα σημεία του Ερμή, είναι πάγος από νερό ενώ τα σκοτεινά κομμάτια, τα οποία είναι πιο θερμά και αποτελούν τα πιο σκούρα σημεία στην επιφάνεια του πλανήτη, υποδηλώνουν τμήματα του πάγου που είναι «θαμμένα» κάτω από κάποιο οργανικό υλικό – κάτι παρόμοιο με πίσσα ή άνθρακα.
Απίθανη η παρουσία ζωής Οι ειδικοί θεωρούν ότι τόσο ο πάγος όσο και τα απρόσμενα οργανικά υλικά θα πρέπει να μεταφέρθηκαν στον Ερμή στο μακρινό παρελθόν, σε κάποια πρόσκρουση αστεροειδή. «Δεν είναι κάτι που περιμέναμε να δούμε αλλά φυσικά έχει λογική γιατί το βλέπουμε και σε άλλα μέρη» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Πάλτζ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, κύριος συγγραφέας της μιας μελέτης.
«Η μόνη εξήγηση που μπορεί να ταιριάξει με όλα τα δεδομένα είναι ότι πρόκειται για οργανικά υλικά» τόνισε από την πλευρά του ο Σον Σόλομον του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, συγγραφέας της άλλης μελέτης και κύριος επιστημονικός υπεύθυνος του Messenger. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Παλτζ: «Δεν είναι απλώς μια τρελή υπόθεση. Κανείς δεν έχει να παρουσιάσει κάτι που να ταιριάζει καλύτερα με όλες τις παρατηρήσεις».
Οι ειδικοί δεν θεωρούν βεβαίως ότι ο Ερμής θα μπορούσε να φιλοξενεί ή να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν κάποια μορφή ζωής. Η ανακάλυψη όμως οργανικών υλικών σε έναν από τους εσώτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχει ίσως να προσφέρει πληροφορίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη ή για την ενδεχόμενη ύπαρξή της σε άλλους πλανήτες. Για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα πέραν πάσης αμφιβολίας θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παρατηρήσεις στον Ερμή (και, ιδανικά, δειγματοληψίες, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο).
Η αποστολή του Messenger λήγει τον Μάρτιο του 2013, αν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος επιδιώκουν παράτασή του από τη NASA. Το 2015 αναμένεται επίσης να ξεκινήσει για τον Ερμή μια κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA).
Επιστήμονες δημιουργούν μόσχευμα που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενα και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε...
Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενο, μεταφράζοντας το αλφάβητο σε κώδικα Braille και αποστέλλοντας εικόνα της «μετάφρασης» στους οπτικούς νευρώνες του ματιού.
Για να γίνει αυτό, απαιτείται η τοποθέτηση μοσχεύματος πάνω από τον αμφιβληστροειδή, το οποίο λειτουργεί ως οθόνη με διάταξη 10×6 και επιτρέπει στον τυφλό να διαβάζει κείμενο και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε. Το εν λόγω μόσχευμα ονομάζεται Argus II και οι μέχρι τώρα δοκιμές είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά εθελοντής κατόρθωσε να διαβάσει με ταχύτητα ενός γράμματος/δευτερόλεπτο και ακρίβεια 89%.
Μπορεί η παραπάνω ταχύτητα να ακούγεται μικρή (δεδομένης της ανάγνωσης 800 γραμμάτων το λεπτό με τη χρήση κώδικα braille) αλλά ενδεχομένως το συγκεκριμένο μόσχευμα να αποδειχτεί μια τεράστια καινοτομία για όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.