Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Ο μακροβιότερος οργανισμός στη Γη!

Ο μακροβιότερος οργανισμός στη Γη!
 
Δημιουργεί ασταμάτητα "κλώνους" του εαυτού του για πάνω από 100.000 χρόνια, συνθέτοντας εντυπωσιακά "λειβάδια" κάτω από τη θάλασσα!
Αν δεν γνωρίζετε την Posidonia oceanic -ή πιο απλά ποσειδωνία του ωκεανού ήρθε η ώρα να τη μάθετε ως τον μακροβιότερο οργανισμό πάνω στη Γη αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαλάσσια είδη του βυθού.

 
Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος μεσογειακής θαλάσσιας βλάστησης, ένα γκαζόν του βυθού, δηλαδή, το οποίο καλύπτει αρκετά μίλια στα βάθη των ωκεανών, έχοντας στην πλάτη του πάνω από 100.000 χρόνια ζωής στον πλανήτη.


Ποιο είναι το μυστικό του; Η δυνατότητα να κλωνοποιεί ασταμάτητα τον εαυτό του και να αναπαράγεται χωρίς κάποια σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που του δίνει το πλεονέκτημα της μακρόβιας διαβίωσης. Κάθε οργανισμός που αναπαράγεται μόνο σεξουαλικά αναπόφευκτα χάνει κάτι σε κάθε επόμενη γενιά , λέει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας δρ Carlos Duarte.

 
Παρόλα αυτά αν και είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς οργανισμούς του πλανήτη, η Ποσειδωνία έχει αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά από την υπερθέρμανση και τη γενικότερη κλιματική αλλαγή. Έτσι τα εντυπωσιακά θαλάσσια λειβάδια έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά , συμπληρώνει.

 
Αν συνεχιστούν, λοιπόν, οι κλιματικές μεταβολές, οι προοπτικές για το είδος αυτό είναι πολύ δυσοίωνες και οι μάζες αυτές του… γκαζόν, που έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια τους τόσα χρόνια, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.


Πηγή: http://www.arpaktiko.org/ο-μακροβιοτερος-οργανισμος-στη-γη.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου