Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Επιστήμονες «έφτασαν» για πρώτη φορά στον πυρήνα της Γης

Ξεκίνησε επισήμως την Πέμπτη το πρωτοποριακό επιστημονικό πείραμα για τη «δημιουργία» των συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο της Γης.
Στο πλαίσιο του πειράματος, που διεξάγεται στο ερευνητικό κέντρο «Synchrotron Radiation Facility», οι επιστήμονες θα υποβάλλουν, μέσω ακτινών Χ, σίδηρο και άλλα υλικά σε εξαιρετική πίεση και υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο θα απορροφηθούν οι ακτίνες Χ θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις μυστηριώδεις διαδικασίες που συντελούνται στον πυρήνα της Γης.
Για παράδειγμα, το πείραμα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί κατά καιρούς αντιστρέφεται η πολικότητα του γήινου μαγνητικού πεδίου.
Οι επιστήμονες ποτέ δεν θα καταφέρουν να φτάσουν στον πυρήνα της Γης, που βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας, γι’ αυτό και οι έρευνες περιορίζονται στο εξωτερικό στρώμα, τον φλοιό.
Ως εκ τούτου η συλλογή πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα, για τις μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο και για την επίδραση που έχουν σε αυτό οι σεισμοί, γίνεται μόνο μέσω πειραμάτων και προσομοιώσεων.

πηγή : econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου