Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

MAVs - Ιπτάμενες ρομποτικές κατασκευές

Ιπτάμενες ρομποτικές κατασκευές
Τα MAVs στα ελληνικά (Εναέρια Μικρό Οχήματα) , ονομάζουν τις ρομποτικές  μικρές κατασκευές οι οποίες είναι ικανές να επιτελούν πτήσεις. Μια επιστημονική ομάδα από την Πολυτεχνική σχολή της Λωζάννης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εργάστηκε πάνω στα SMAVNET (Δίκτυο Σμήνους Εναέριων Μικρο Οχημάτων) ρομπότ. Τα τελευταία κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει και η ονομασία τους, δηλαδή να πετάνε κατά σχηματισμούς επικοινωνώντας μεταξύ τους. Η συμπεριφορά που ακολουθούν για να προχωρήσουν στους διάφορους κατάλληλους σχηματισμούς σε μία ορισμένη περιοχή έχει βασιστεί σε παρατηρήσεις που έχουν γίνει πάνω σε μυρμήγκια στρατιώτες.
Ο απώτερος στόχος της ομάδας είναι να τελειοποιήσει τον τρόπο προσέγγισης μιας πληγείσας περιοχής ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι σε ανάγκη, αλλά είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν και κάποιες... στρατιωτικές εφαρμογές. Προτού φτάσουν στο σημείο της πετυχημένης μεταξύ των ρομπότ επικοινωνίας, έπρεπε να εργαστούν πάνω τους ως μεμονωμένες μονάδες και να τις καταστήσουν  ευκίνητες, ελαφριές, και οικονομικές για την αγορά τους σε ομάδες. Επιπλέον οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα όσο το δυνατό πιο εύκολο πρωτόκολλο επικοινωνίας χρήστη – ρομπότ, προσιτό δηλαδή ακόμα και σε μη εκπαιδευμένους.
Όσον αφορά το μέσο επικοινωνίας μεταξύ του πομπού (χρήστη) και του δέκτη (ρομπότ), αυτό στηρίζεται πάνω σε μακρινής εμβέλειας ασύρματα σημάτα. Ένα πρόβλημα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι όμως οι ερευνητές, είναι αυτό της ενεργειακής αυτονομίας των μονάδων, μιας και οι μπαταρίες LiPo (Λιθίου - Πολυμερών) τους επιτρέπουν μόνο μισής ώρας πτήση.  Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της κάθε μονάδας του σμήνους μεμονωμένα από άνθρωπο, αν και τους έχει εγκατασταθεί αυτόματος πιλότος ο οποίος κρίνει ποια θα είναι η καταλληλότερη επιλογή κινήσεων ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Ο λόγος που βασίστηκε η συμπεριφορά των ρομπότ σε αυτή των μυρμηγκιών, είναι γιατί αυτά προχωρούν σε σχηματισμούς αποδοτικούς και απόλυτα οργανωμένους, όταν βγαίνουν σε αναζήτηση τροφής.
Πηγή : newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου