Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

«Ένα λίτρο φως» σε 1 εκατ. παράγκες – Δείτε πώς φτιάχνεται το ηλιακό μπουκάλι-λάμπα (video)


Πριν από λίγο καιρό μεταδώσαμε στο econews την είδηση για το ηλιακό μπουκάλι-λάμπα που «φωτίζει» τα φτωχά νοικοκυριά με νερό και χλωρίνη και το οποίο έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει τη ζωή 10.000 κατοίκων των παραγκουπόλεων της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων, Μανίλα.
To My Shelter Foundation, το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από αυτή την εκπληκτική δράση επεκτείνει την καμπάνια που ακούει στο όνομα «Isang Litrong Liwanag» με σκοπό να φωτίσει με αυτά τα θαυματουργά πλαστικά μπουκαλάκια ένα εκατομμύριο παραπήγματα στη Μανίλα.
Το μπουκάλι-λάμπα του ενός λίτρου που ανέπτυξαν φοιτητές του ΜΙΤ σε συνεργασία με τον Mac Diaz, ιδρυτή του MyShelter Foundation λειτουργεί ως εξής: γεμίζεται με νερό και χλωρίνη και τοποθετείται στην τρύπα μιας μεταλλικής οροφής. Το ηλιακό φως διαθλάται μες το υγρό και δημιουργεί καθαρή ακτινοβολία ισοδύναμη με 55 ή 60 βατ καθαρού λευκού φωτός. Η χλωρίνη εμποδίζει τη δημιουργία άλγης. Τα μπουκάλια δεν θερμαίνονται και είναι σχεδιασμένα να παράγουν καθαρό φως για πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτούν οι Pepsi, Bosch και άλλες εταιρείες και έχει σκοπό να φέρει το φως στο ⅓ των Φιλιππινέζων που ζουν στο σκοτάδι.

Δείτε στο video πώς φτιάχνεται το μπουκάλι-λάμπα.



Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ηλιακά «νανοδέντρα» το κλειδί για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου


Μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσουν επιστήμονες της σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μπορεί να αποτελέσει μια περιβαλλοντικά φιλική, αλλά και οικονομική λύση για την παραγωγή υδρογόνου, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές νανοδομές που προσομοιάζουν εκείνων που αναπτύσσονται στα δέντρα.

Το “νανοδέντρο” με τις κάθετες διακλαδώσεις έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιεί τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή καύσιμου υδρογόνου.
“Η δομή αυτή έχει αυξήσει κατά 400.000 φορές την καταλληλότητα της επιφάνειας για τη διενέργεια χημικών αντιδράσεων” λέει το μέλος της ερευνητικής ομάδας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Κε Σαν.
Στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nanoscale η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως κατασκευάζει ένα δάσος μικροσκοπικών νανοκαλωδιώσεων ικανών να συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία μιμούμενα τον ίδιο τρόπο που τα δέντρα απορροφούν το ηλιακό φως.
Η εργασία των επιστημόνων του UC San Diego κινείται στην ίδια λογική με εκείνη του επιστήμονα του ΜΙΤ Ντάνιελ Νοσέρα, ο οποίος επιχείρησε να κατασκευάσει ένα φύλλο δέντρου για να κάνει τεχνητή φωτοσύνθεση.
Η τρισδιάστατη διάταξη νανοκαλωδίων που κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Σαν Ντιέγκο χρησιμοποιεί μια διαδικασία διάσπασης του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνου που αποκαλείται φωτοηλεκτροχημική υδροδιάλυση με ηλιακό φως.
Η ομάδα ευελπιστεί ακόμα να μιμηθεί την συλλογή διοξειδίου του άνθρακα κατά τη φυσική φωτοσύνθεση με σκοπό τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Μια ακόμα καινοτομία στην εν λόγω τεχνολογία είναι η βελτιστοποίηση της συλλογής ηλιακής ενέργειας χάρη στην κάθετη δομή των νανοκαλωδιώσεων οι οποίες μιμούνται εκείνη των δέντρων που απορροφούν το φως σε αντίθεση με τις επίπεδες επιφάνειες που απλώς το αντανακλούν.
Για αυτό το λόγο οι φωτογραφίες της Γης από το διάστημα απεικονίζουν με σκούρο χρώμα τις δασικές εκτάσεις που απορροφούν το φως σε αντίθεση με ωκεανούς και ερήμους που φαίνονται με ανοιχτά χρώματα.
Επόμενο βήμα η ανάπτυξη φθηνών κυψελών καυσίμου υδρογόνου οι οποίες αυτή τη στιγμή θεωρούνται οικονομικά ασύμφορες.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Κβαντικές «Κουκίδες» Αυξάνουν την Απόδοση των Φωτοβολταϊκών


Τρεις ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ δημιούργησαν την εταιρεία Optoelectronic Nanodevices, προκειμένου να πλασάρουν στην αγορά την τεχνολογία των ηλιακών «κουκίδων». Πρόκειται για μια ιδέα που χρησιμοποιεί νανοϋλικά στα ηλιακά κελιά, ώστε να αυξήσει την απόδοσή τους έως και κατά 45%.
Τα υλικά αυτά ονομάζονται κβαντικες ή ηλιακές κουκίδες (quantum dots) και σύμφωνα με τους επιστήμονες βελτιώνουν την ηλεκτρική απόδοση στα φωτοβολταϊκά, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλεύονται και την υπέρυθρη ακτινοβολία, εκτός από το ορατό φως.
Παράλληλα, η ηλιακή κυψέλη είναι κατασκευασμένη ώστε να διατηρεί σε κίνηση τα ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ρεύματος. Η σχετική τεχνολογία ονομάζεται Q-BICs και πλέον η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση ώστε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δωρεάν μαθήματα online απο το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

education
 
Πέντε νέα μαθήματα προσφέρει online, αυτόν το μήνα, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μετά το επιτυχημένο πείραμα των δωρεάν μαθημάτων εξ΄ αποστάσεως, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 350.000 άτομα απ΄ ολόκληρο τον κόσμο.
Τα online μαθήματα είναι μια πρωτοβουλία του φημισμένου πανεπιστημίου, το οποίο χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μεταδώσει γνώση. Οι φοιτητές του, μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα από παντού, αρκεί να έχουν μια γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μπορούν επίσης να φτιάχνουν φόρουμ και ομάδες στον κυβερνοχώρο, οι εργασίες τους αξιολογούνται από άλλους φοιτητές σε ζωντανή σύνδεση, ενώ οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μέσω ενός αυτόματου συστήματος κουίζ.
Τρία από τα νέα μαθήματα θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τα «Design and Analysis of Algorithms (Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων)», «Natural Language Processing (Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας)» και «Cryptography (Κρυπτογραφία)». Τα υπόλοιπα δύο, «Game Theory (Θεωρία Παιγνίων)» και «Probabilistic Graphical Models (Πιθανοτικά Μοντέλα)», έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Μαρτίου.
«Το Στάνφορντ πρωτοπορεί στην online εκπαίδευση, εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουμε νέα online τμήματα, τόσο για τους φοιτητές μας όσο και για τους φοιτητές στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε, στο περιοδικό του πανεπιστημίου, ο κοσμήτορας του ιδρύματος Τζον Ετσίμεντι.
Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα της online εκπαίδευσης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 356.000 άτομα, από 190 χώρες, για κάποιο από τα τρία μαθήματα που πρόσφερε το αμερικανικό πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν περίπου 43.000 φοιτητές. Αυτοί προέρχονταν, τόσο από τις σχολές του πανεπιστημίου όσο και από μακρινές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γκάνα, το Περού, η Ρωσία και η Νέα Ζηλανδία.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νανορομπότ από DNA εξοντώνει καρκινικά κύτταρα

Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησαν μια μικροσκοπική «ρομποτική» συσκευή από DNA, που είναι σε θέση να εισέλθει στο σώμα και να στοχεύσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντάς τα, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη συμβατική χημειοθεραπεία, η οποία έχει τοξικές παρενέργειες.
nanorobot Το βιολογικό νανορομπότ, που συνιστά ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία «έξυπνων» φαρμάκων, μεταφέρει μοριακές οδηγίες με τη μορφή αντισωμάτων, που οδηγούν τα κύτταρα του καρκίνου στην αυτοκαταστροφή τους.

Το βιολογικό νανορομπότ, που συνιστά ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία «έξυπνων» φαρμάκων, μεταφέρει μοριακές οδηγίες με τη μορφή αντισωμάτων, που οδηγούν τα κύτταρα του καρκίνου στην αυτοκαταστροφή τους. Η νέα ιατρική νανοβιοτεχνολογία θα μπορούσε πιθανώς στο μέλλον να αξιοποιηθεί σε διάφορες παθήσεις, πέραν του καρκίνου, ενισχύοντας γενικότερα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοφυσικό Shawn Douglas του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», δημιούργησαν ένα νανορομπότ με μορφή ανοικτού βαρελιού, διαμέτρου 35 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), το οποίο στα δύο άκρα του είναι κλεισμένο από δύο τμήματα DNA σαν «άγκιστρα» ή «κλειδαριές», που μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων και να προσδεθούν σε αυτές.
Όταν φθάσουν στο στόχο τους, τα βιορομπότ-βαρελάκια είναι προγραμματισμένα να ανοίγουν και να απελευθερώνουν το «φορτίο» τους, το οποίο αποτελείται από ειδικά μόρια αντισωμάτων με κωδικοποιημένες εντολές καταστροφής, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τους μοριακούς υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων. Οι εντολές ενεργοποιούν τον «διακόπτη αυτοκτονίας» των καρκινικών κυττάρων, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και οδηγεί στην φυσιολογική αυτοκαταστροφή των πιο γερασμένων ή ελαττωματικών από αυτά.
Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα είδος «οριγκάμι», που επιτρέπει το δίπλωμα του γενετικού υλικού, ώστε να δημιουργούνται βιολογικές δομές από έλικες DNA. Αυτές ονομάζονται νανορομπότ DNA, επειδή έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν ορισμένες ρομποτικές ενέργειες, καθώς, όταν αναγνωρίζουν το καρκινικό κύτταρο, αλλάζουν αυτόματα σχήμα και παραδίδουν το «φορτίο» τους.
Επειδή το DNA είναι ένα βιοσυμβατό και βιοσδιασπώμενο υλικό, η νανοβιοτεχνολογία DNA θεωρείται πολλά υποσχόμενη ως μελλοντικός μηχανισμός μεταφοράς φαρμάκων και μοριακών εντολών στα σημεία της νόσου μέσα στο σώμα. Ήδη υπήρξαν δοκιμές με εργαστηριακά κύτταρα λευχαιμίας και λεμφώματος που καταστράφηκαν με επιτυχία.
Πάντως μένει να αποδειχθεί ότι η μέθοδος «δουλεύει» σε ένα ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό. Ένα εμπόδιο είναι ότι αυτά τα νανοβιορομπότ καταστρέφονται γρήγορα από τον ίδιο τον οργανισμό, από το ήπαρ ή από ένζυμα όπως οι νουκλεάσες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια. Αν αποδειχθούν πετυχημένα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή τους σε ανθρώπους.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Nέα μεγάλη ηλιακή έκρηξη

Nέα μεγάλη ηλιακή έκρηξη

Μεγάλης ισχύος έκρηξη στον Ήλιο παρατηρήθηκε την Δευτέρα από επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA και ήδη στέλνει κύμα ακτινοβολίας προς τον πλανήτη μας. H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.
X1-Flare
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, μάλλον όμως θα περάσει από την ίδια τη Γη, χωρίς να δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα.
Τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του πλανήτη μας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Οι επιστήμονες αναμένουν μόνο κάποιες μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως αύριο.
Η νέα έκρηξη στον ήλιο είναι η δεύτερη της μέγιστης κατηγορίας «Χ» που λαμβάνει χώρα το 2012. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013.
Η έκρηξη υψηλής ενέργειας, που εκτόξευσε στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα υλικό από το «στέμμα» του ήλιου, ανήκει στη μεγαλύτερη δυνατή κατηγορία «Χ» με βάση τη σχετική επιστημονική ταξινόμηση (ανάλογη της κλίμακας ρίχτερ στους σεισμούς), με συνέπεια δορυφόροι, τηλεσκόπια και άλλα διαστημικά σκάφη να δεχτούν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα επιστημονικά όργανά τους.

Δείτε μια μεγάλη ανάλογη ηλιακή έκρηξη στις 7 Ιουνίου του 2011


Πηγή : http://www.physics4u.gr/blog/?p=4741

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το «Νέφος της Επιστήμης»















«Νέφος της Επιστήμης» αποκαλείται το νέο σούπερ- φιλόδοξο έργο που ξεκίνησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το CERN, σε συνεργασία με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας. Ο κοινός στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα νέο εργαλείο, στο πεδίο του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing), που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε αυξημένη υπολογιστική ισχύ για την ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων που προκύπτουν από τις επιστημονικές έρευνές τους.

Το πρόγραμμα, που έχει την πλήρη ονομασία «Το Νεφέλωμα της Έλικας- Το Νέφος της Επιστήμης», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα είναι διαθέσιμο σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς μετά από μία διετή πιλοτική φάση. Ήδη συμμετέχουν, πλην του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) και 13 εταιρίες (Atos, Cap Gemini, SAP, Logica, Orange, Telefonica, Thales κ.α.).

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακοτρείο, το CERN είναι ο τόπος όπου δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, πάλι από την ανάγκη ύπαρξης ενός δικτύου ανταλλαγής δεδομένων και αύξησης της διαθέσιμης επεξεργαστικής ισχύος. Τώρα, η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «νέφους», με τρόπο που να καθίσταται δυνατή η αποθήκευση, η επεξεργασία και το μοίρασμα των επιστημονικών δεδομένων, μέσα από συγκεντρωτικές και απομακρυσμένες υπολογιστικές δομές και όχι επί τόπου από τους ίδιους τους οργανισμούς και τις εταιρίες.

Και οι τρεις δημόσιοι ερευνητικοί φορείς (CERN, ESA, EMBL), ο καθένας στον τομέα του -φυσική, αστρονομία, βιολογία- δημιουργούν συνεχώς τεράστιους όγκους δεδομένων και χρειάζονται ολοένα μεγαλύτερους χώρους για αποθήκευση και επεξεργασία όλων αυτών των στοιχείων. Το CERN χάρη στις συγκρούσεις σωματιδίων στον επιταχυντή του, η ESA χάρη στα στοιχεία που μεταδίδουν οι δορυφόροι της και το EMBL χάρη στη μελέτη του γονιδιώματος διαφόρων οργανισμών, αποφάσισαν ότι η λύση είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Έτσι, θα προχωρήσουν από κοινού στη δημιουργία μιας ενιαίας υποδομής στο «υπολογιστικό νέφος», με τη βοήθεια και του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα, ο οποίος επίσης θα μπορεί να αξιοποιεί τη νέα πλατφόρμα.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

NASA - Ταξίδι 3D σε παγωμένο φαράγγι

Perierga.gr - Ταξίδι 3D σε παγωμένο φαράγγι

Ένα ερευνητικό αεροσκάφος DC-8 της NASA ταξίδεψε στον παγετώνα Pine Island Glacier στην Δυτική Ανταρκτική και κατέγραψε εικόνες από μια τεράστια σχισμή που έχει δημιουργηθεί σε αυτόν. Ειδικοί της NASA επεξεργάστηκαν τις εικόνες και δημιούργησαν ένα καταπληκτικό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να ταξιδέψει μέσα στη σχισμή και μάλιστα σε τρισδιάστατη απεικόνιση.
Ο παγετώνας είναι ένας από τους ταχύτερα κινούμενος παγετώνες της Ανταρκτικής. Η σχισμή έχει μήκος περίπου 30 χλμ και μέγιστο πλάτος 80 μέτρα. Το βάθος της σχισμής είναι περίπου 70 μέτρα και σχεδόν αγγίζει την επιφάνεια της θάλασσας. Η καταγραφή των εικόνων έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.